*프랑스 혼잡한 도시 공간 속 오랜 초등학교의 개조-[ Lionel Debs Architecture ] Benfeld Aristide Briand Primary School, Benfeld France



프랑스 동부의 5천여명의 주민이 고작인 작은 마을인 Benfeld에 역사적인 도시 센터 안에는 Aristide Briand 초등학교가 있다. 학교는 중세기의 면밀한 도시적 구조물인데, 주변에는 역사적으로 오래된 건물들이 수없이 많고 또한 주말마다 과일 시장이 정규적으로 열리는 매우 붐비는 장소 안에 위치해 있다. 


300명의 어린이를 수용하기엔 공간이 부족했기에, 도시 당국은, 전체적으로 현존하는 건물을 리노베이션하면서도, 추가로 교실들을 둘 새로운 건물과 새로운 정문 로비 그리고 다기능의 강당을 덧붙이기 위한 건축적 완성을 조직하기로 결정했다. 


프로젝트를 진행하는데 지하수면의 높은 레벨과 낮은 층의 지지력, 역사적인 문맥과 도시 규정 제한 등을 다양한 것을 고려해야했다. 새로운 빌딩은 현존하는 건물에 연결되도록 했고, 동쪽 시장과 반대쪽 정원들 사이의 연결을 통해 모든 사람들이 정문에서 길쪽으로 지나갈 수 있도록 했다. 모든 교실들은 위층에 위치하게 했는데, 이는 마치 마당 위에 샹들리에와 같은 느낌을 주었다. 외부와 마찬가지로 내부에도 콘크리트, 자연 목재 재료, 등으로 구성하였다. 


30미터 높이의 높은 두개의 천정 창들은 건물 안으로 매우 많은 양의 채광을 제공할 수 있으며, 여름동안 교실에 자연스럽게 환기를 하게 하는 용이한 방법이 되기도 한다.   


Aristide Briand Primary School is located in the historical city center of Benfeld, a small city of 5.000 inhabitants in the East of France.

The school takes place in a middle-aged dense urban fabric, with plenty of historical buildings, also really crowded especially during the weekly fruit market. Due to a lack of space to welcome the 300 subscribed children, the City decided to organize an architecture competition in order to renovate the whole existing building and to add a new building with extra classrooms, a new entrance lobby and a shared multi-functional hall.



Program: school building
Architect: Lionel Debs Architecture
Project team: BGA
Structure engineering: Mcis
Mechanical engineering: Jost
Quantity surveior: Les économistes
Planning and organization: C2Bi
Cost: 2,850,000 €HT
Area: 1,500 sqm
Completion: 2015

A large series of specific constraints acted directly on the project: the high level of the water table and the low ground bearing capacity leaded to a precise location of the project with adapted bedrocks. Besides, the historical context and the city regulation implied to limit the building height and to propose a smooth visual link to the neighborhood.

The new building is connected to the existing one on its edge offering the entrance hall to be at the crossroads of every people flow and creating a link between the market place at the East and the gardens on the opposite side.

The wide see-through entrance hall welcomes a monolithic concrete stair to reach all the levels of both the new and existing buildings. On the ground floor, the children have access to the shared part of the school: the multi-functional hall and the computer room.

All the classrooms are located in the upper levels as a cantilever over the cover yard. Inside as outside, the project is defined by a relationship between noble and raw materials: concrete, natural wood elements, woodfiber ceiling panels for inside, handmade bricks, wood panels and matt lacquered aluminium for the facades and natural zinc for the rooffing.

Two wide 30-meter-long skylight windows on the roof bring a very big amount of natural light into the building. It is also an easy way to ventilate naturaly the classrooms during the summer.













from  domusweb

이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 프랑스
도움말 Daum 지도

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY