*익명성을 위한 오피스, 인더스트리얼 디자인으로 맞추다 [ Studio VARA ] Office Building Transformation

반응형

뭐하나 특이할 것 없이 지루한 박스형 사무실을 건물전용으로 바꾸는 이번 프로젝트에서, 건물의 건축가적 디자인은 다음 4개의 주요한 목표로 나눌 수 있다.

오피스 디자인의 4가지 방향

첫 째, 의뢰인의 수수께끼같은 브랜드를 담을 것, 둘째, 그 산업이 지닌 심미학적 미를 포용할 것, 셋째, 전략적으로 자연채광을 외벽의 구멍들을 통해 끌어들일 것, 마지막으로는 자재의 잘 세분화되면서도 적절한 사용을 통해 효과적으로 프로젝트를 실행한다.

사무실 익명성 보장

무실 개조를 의뢰한 업체는 건물에 대한 "익명성"을 요구했기에 이에 대한 응답으로, 외부는 근처 고속도로에 면하는 조용하면서도 모호한 컨셉을 제공하고, 풍화작용을 막기위한 얇은 피형철관이 절제된 대담하게 외부를 감싸며, 이는 건물의 자주성을 표현하기 위해 어두운 치장 벽토를 기반으로 쌓아올렸다.

창 문의 깊은 구멍들은 표면을 뚫고 구멍이 나져 있는데, 진한 검정의 금속 판넬로 강철 전시용 유리 상자들로 연결되어 있다. 정문은 고속도로에서 나와 주차장으로 이어지는데, 회사에는 강도 높은 사생활 보호를 제공하면서도, 클라이언트들에게는 은밀하게 노출시키는 효과를 제공한다.

인더스트리얼 인테리어

단층의 정사각형 박스 형태 사무실에서 핵심이 되는 부분은 유리로 된 사무실을 두개의 옥 뜰 사이에 샌드위치되어 구성되었는데, 빛이 내부로 스며들게 하였따. 뜰과 천장에 낸 채광창들은 자연 채광을 바닥의 특정 기능들을 한정시키고 있으며, 원자제들이 더 정교한 디테일과 특별한 질감을 제공하면서도, 전체적으로 인더스트리얼이 지닌 미학에 나무로 된 지붕 구조와 새로운 나무 바닥의 색감이 더해져 따듯한 느낌을 준다.

유리벽과 옥외 뜰, 사무공간들은 넓고 야외라는 느낌을 유지할 수 있도록 투명한 레이어를 제공하는 한편 건물의 진한 메탈프레임은 남성스러운 중량감을 더한다. 안정감을 주면서도 모던한 휴식공간과 잘 설비된 부엌은 좀더 자유로운 분위기의 회의공간과 직원들을 위한 편의공간을 제공하면서도, 회사를 찾아오는 손님들에게는 편안함을 준다. 이렇게 건강한 작업환경은 자연 채광과 환기를 할 수 있는 열린 창문을 통해 가능하면서도, 내부는 방사 난방과 저속 팬을 두어 기온을 통제할 수 있게 하였다.

reviewed by ZH,오사

This adaptive reuse project transforms the most banal of commercial box buildings into a light-filled courtyard office space specifically outfitted for a discerning, high-end residential builder with an exclusive clientele.



 


  • Architects: Studio VARA
  • Location: Mill Valley, CA, USA
  • Photographs: Bruce Damonte
  • Interiors: Studio VARA
  • General Contractor: Van Acker Construction
  • Civil Engineer: CSW / Stuber-Stroeh Engineering Group
  • Structural Engineer: GFDS Engineers
  • Mechanical Engineer: Axiom Engineers
  • Electrical Engineer: Summit Engineering
  • Lighting: G2

Architectural design for the building was driven by four main objectives: to embody the client’s enigmatic brand, to embrace the industrial aesthetic, to strategically introduce natural day-lighting through punctures in the envelope, and to execute the project efficiently via a well-detailed, judicious use of materials.

In response to the client’s desire for anonymity, the exterior presents a quietly ambiguous face to the nearby highway. A thin membrane of weathering corrugated steel wraps the exterior in understated boldness and is raised away from the dark stucco base to express its autonomy from the building. Deep window apertures are punctured through this skin and articulated by steel shadow boxes offset by dark black metal panels. The main entry is reoriented from the highway to the parking lot facade to underscore the higher degree of privacy the company requires and provide the confidentiality expected by much of their clientele.

The core of this one-story square box is hollowed out to insert a glass conference room sandwiched between two open-air interior courtyards, and infuse the interior with light. The courtyards and a series of skylights define specific functions of the floor plan through natural daylight. Upon entering, raw materials play off finer details and custom fixtures, and the overall industrial aesthetic is warmed by the color of the exposed, sandblasted wood roof structure and new wood floors.

The glass-walled, open-air courtyards and breakout rooms offer layers of transparency to maintain the feel of the large, open plan while their dark metal framing asserts the perimeters of those spaces with a masculine heft. Staff collaborations and productivity are organized in activity hot spots: each project team “bullpen” is delineated by a desk-height, steel clad partition wall with large skylight overhead, each containing team work stations and an acoustically sound, cork-lined “war room” at its heart.'

Relaxing, modern seating areas and a well-equipped kitchen provide for more casual meetings and employee amenities, as well as client comfort. A healthy work environment is fostered by operable windows for natural ventilation and lighting, and the interior’s climate is controlled through radiant heating and low velocity fans.


















from  archdaily

728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY