*맨체스터 대학 워트워스 아트 갤러리 리노베이션 [MUMA] the whitworth art gallery

 맨체스터 대학 내 워트워스 아트 갤러리 리노베이션, 19세기초 건립된 건물과 후면에 인접한 공원(자연)과의 밀접한 관계생성을 위해 매개공간을 구축한다. 오픈환경을 제공하는 글래스 박스, 그리고 기존 벽돌과 새롭게 추가된 메탈이 풍부한 건축환경을 생성한다. 기존 갤러리 또한 거대한 국제전시를 위해 19세기 원통, 아치형 천장이 복원된다.

reviewed by SJ,오사



the whitworth art gallery, part of the university of manchester, has been shortlisted for the RIBA stirling prize following its £15 million redevelopment by MUMA (mcinnes usher mcknight architects). since reopening in february 2015 over 230,000 people have visited the gallery, breaking all previous annual records. the redevelopment has transformed the 126 year-old institution, doubling the existing public space and adding expanded galleries, a study center, a learning studio, and a collections center.




architect: MUMA
client: the university of manchester
contractor: isg & manchester and cheshire construction
structural engineers: ramboll uk
m&e engineers: buro happold
project management: cragg management services
cost consultant: appleyard & trew
acoustic engineers: hann tucker
landscape architects: sarah price landscapes
access consultant: lisa foster associates
cost: confidential
internal area: 1,856 sqm
photography: alan williams

at the heart of the scheme is an elegant glass, stainless steel and brick addition, which sees two wings continue into the adjacent whitworth park from the rear of the existing 19th century building. for the extension, MUMA developed a unique brickwork pattern that references the gallery’s extensive textile collection.

extensive refurbishment of the existing gallery building has restored the volume of the three 19th century barrel-vault exhibition gallery ceilings, enabling the display of major, large scale international shows. visitors can now also gain access to the reinstated grand hall on the first floor via edwardian staircases returned to public use for the first time in over 50 years.

MUMA’s sensitive extension and restoration of our building unlocks our potential as a university art gallery in a park,’ commented maria balshaw, director of the whitworth. ‘the collection and the knowledge held inside now connects to our local community of park users and the elegant, generous spaces for art are drawing people in from all over the world. we are delighted to have the quality of MUMA’s architecture recognized by inclusion on the stirling prize shortlist.







from  designboom



이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 영국
도움말 Daum 지도

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY