*인더스트리얼 스타일, 포르투갈 국제버츄얼센터 [ Eduardo Souto de Moura ] industrial dust collectors with auditorium in Portalegre

Eduardo Souto de Moura와 Graça Correia이 작업한 포르투갈 Portalegre의 가상현실 연구센터 내 강당에서 빛나는 메탈 외관과 노출 배관은 인더스트리얼의 느낌을 느끼게 한다.

버츄얼센터의 시작

Auditório Audiovisual이란 이름의 강당 시설은 Souto de Moura 가 개발한 방대한 계획 중 일부인데, 전체적으로  ICT-VR(International Centre for Technology in Virtual Reality: 가상현실 기술을 위한 국제 센터)의 목적은  하드웨어와 소프트웨어에 대한 접근을 교육하고 접근함으로써 가상현실 기술의 개발과 사용을 향상시키고자 함이다.

Auditório Audiovisual은 낡은 창고와 공장 건물들이 일련으로 들어선 곳에서도 끝 부분에 위치하고 있는데, 건축가들은 교실과 음악실을 포함하여 센터의 주요 시설을 배치하기 위해 이곳을 변경하였다. 건물은 가상현실 시연을 위한 특별한 공간뿐만 아니라 강의 와 회의를 위해서도 사용할 수 있도록 하였다.

인더스트리얼과 만남

낡은 건물들을  ICT-VR로 변모시키기 위한 작업은 그 자체의 산업적 특색을 포함하는 데 초점을 두고 있으며 오디오비주얼 강당은 이러한 기능 중심의 형태를 포함하여 기본적인 자재의 사용을 기반으로 하고 있다.

건물의 기술 서비스들은 지붕에 배치되어 있는데, 난방과 환기를 위한 배관들은 건물의 한쪽으로 노출되어 떨어지도록 되어 있는데, 집진기 기계시설들이 그 부분 주위로 놓여지게 된다.

건물은 전체적으로 빌딩 시스템과 다양한 금속 기계들의 배치라는 이미지- 로 설명할 수 있는데, 이는 극명하게 공장을 나타내는 실제적인 조각상이라고 할 수 있다. 이는 기초 시설들과 파이프라인이 분명히 드러나면서도 상승이라는 구성의 일부가 되기도 한다.

레이아웃

집진기처럼 메탈 기둥들 위로 올라간 건물은 세워져 있는 경계선들과 함께 금속 패널 속에서 총체적으로 단단한 외벽을 특징으로 한다. 강당 지붕 아래쪽으로는 한줄로 의자들을 놓아, 각적 노출을 한정시키는 오픈 공간을 만들었다.

입구 뒤쪽으로는 위층으로 올라갈 수 있는 계단을 두었는데, 짧은 금속의 다리를 두어 건물에 맞닿은 언덕의 바위들과 건물을 자연스럽게 연결시켰다. 그리고 또 다른 다리를 두어 지붕에서부터 언덕 꼭대기의 거리까지 이어지도록 했다.

캠퍼스 본관에 가장 가까운 쪽으로 위치한 추가 계단은 건물의 안밖으로 들어왔다 나갈 수 있는 길을 제공한다. 강당 내부는 굽은 천장을 두어 공간이 지닌 어쿠스틱함을 증가시킬 수 있도록 하였으며 건물에 줄지어 놓인 나무 계단과 일련의 의자들이 이 건물의 유일한 가구라고 할 수 있다. 그리고, 강당 반대쪽으로 호텔관광 학교를 위한 새 건물이 추가 되었으며 주차장과 이벤트 공간들이 위치하고 있다.

 

reviewed by ZH, 5osa


Shiny metal cladding and exposed ducting lend an industrial feel to this auditorium for a virtual-reality research centre in Portalegre, Portugal, by Eduardo Souto de Moura and Graça Correia.
The auditorium is part of a masterplan developed by Souto de Moura – the 2011 Pritzker laureate, responsible for buildings including the Paula Rêgo Museum in Cascais – and regular collaborator Graça Correia. The pair is gradually transforming a former industrial estate into a campus for the International Centre for Technology in Virtual Reality (ICT-VR).
The overall objective of the ICT-VR is to promote the development and use of virtual-reality technologies through teaching, and providing access to dedicated hardware and software.
The Auditório Audiovisual is located at the end of a row of old warehouse and factory buildings that the architects converted to accommodate the centre's main amenities, including classrooms and a music auditorium. The new building is designed specifically for audiovisual presentations but can also be used for lectures and conferences.
The transformation of the buildings into the ICT-VR focused on retaining their industrial character, and the audiovisual auditorium continues this direction with its function-led form and use of basic materials.

Photography is by Luís Ferreira Alves and Christian Richters.


 


Architecture: Eduardo Souto de Moura and Graça Correia
Client: Robinson fondation
Collaborators: Ana Neto Vieira, Nuno Miguel Ferreira, Telmo Gervásio Gomes, Ricardo Cardoso, Pedro Gama, Hugo Natário, Inês Ruas, Rita Breda, Luís Diniz, Nuno Vasconcelos, Ana P. Carvalho, Ana L. Monteiro, João Marques, Maurícia Bento, Elisama Reis

 

The building's technical services are arranged on the roof. Ducting for heating and ventilation that extends down one side of the building creates a feature that references the dust-collecting machinery found around the site.
"This building was thought [out] with a building system and image that refers to the configuration of the various 'metal machines' – authentic sculptures that point the whole factory," said the architects. "Like these, the infrastructure and pipelines are apparent and are part of the composition of the elevations."
Like the dust collectors, the building is raised above the ground on metal pillars and features an entirely solid exterior clad in metal panels fixed together with standing seams.
The underside of the auditorium slopes upwards to indicate the position of the banked seating inside and to create an open space below that limits its visual presence on the site.
The entrance is accessed by ascending stairs to the rear, which are set into the rock of the adjacent hill and lead to a short metal bridge crossing the gap between the rocks and the door. Another bridge extends from the roof to the level of the street on top of the hill.
An additional staircase at the side closest to the main campus building offers an alternative way in and out of the building.
Inside, the auditorium features a curved ceiling intended to improve acoustics within the space. Rows of flip-down chairs arranged along the banked solid wood steps are the only furnishings.
Elsewhere on the site, the architects converted a shed with vaulted roofs into a parking garage and events space, and added a new building housing a hotel and tourism school, which is located directly opposite the auditorium.
Souto de Moura often collaborates with other architects, most notably with long-term friend and fellow Pritzker winner Álvaro Siza. Other recent projects by the architect include a cultural centre in Viana do Castelo that resembles a giant machine.

 













from  dezeen

이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 | 포르투갈
도움말 Daum 지도

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY