*페어폰 오피스, 인더스트리얼 인테리어 [ Melinda Delst Interior Design and Studio Modderman ] Fairphone's Amsterdam offices

반응형

인더스트리얼 빌딩을 리노베이션한 스마트폰 제조회사, 페어폰의 암스테르담 오피스가 추구하는 건축환경은 회사의 방향; 지속가능한 생산, 생태환경을 목적으로 한다.

기업가치는 안드로이드 디바이스 제작을 위한 윤리적인 재료(소스) 사용과 사용자(소비자)가 직접 수리, 복원이 가능하도록 분해와 조립이 용이한 모듈 디자인 제작을 원칙으로 한다. -회사의 가치추구가 지금 스마트폰 시장을 주름잡는 애플, 삼성과는 판이하게 다르다.- 이러한 환경 조성(지속가능한 생태환경)는 새로운 워크스페이스 디자인을 위한 인테리어에 적용되며, 1884년 건립된 암스테르담 북부, 웨어하우스를 지금의 오피스 환경으로 변화한다.

한정적인 예산과 구축기간은 최대한 기존 구조물 및 요소를 존치, 복원하는 방향으로 (원래 기업 가치추구와 같이) 대부분 재사용하며, 친환경적 친숙한 재료를 투명한(오픈플랜) 오피스환경으로 구현한다. 기존 웨어하우스의 주요한 구조체; 확장된 나무 지붕 트러스와 스틸기둥이 재구성된다.

reviewed by SJ,오사



The Amsterdam offices of smartphone manufacturer Fairphone were created inside a former industrial building – and informed by the same sustainable design principles the company uses for its products.
Fairphone aims to make its Android devices from ethically sourced materials, following a modular design that allows users to swap and replace defunct components rather than buy a new phone. Its first model was launched in 2013, and the Fairphone 2 is set for release this autumn.
The company wanted this ethos to translate through to the interior for its new workspace, located in a warehouse building along Amsterdam's northern docks that dates back to 1884.
Melinda Delst Interior Design and Studio Modderman, both based in the city, worked together to create the head offices for Fairphone within the former industrial space.
"The brief for the company's new headquarters was an open-plan, transparent office emphasising reused and environmentally friendly materials," said Melinda Delst. "With a deadline of just two and a half months, the challenge was to translate the brief with creative ways of reusing materials, in a short space of time with a limited budget."
The design team retained the majority of the warehouse's original structural components, including the expansive wooden roof trusses and supporting steel columns.
"Most of the original structural features of the warehouse were left untouched," said Delst. "This created a logical placement of the workspaces by the window for great daylight and views of the city."

Photography is by James Stokes.



The rectangular floorplate is dotted with wooden boxes, built to house meeting rooms and also to break up the open-plan space.
These standalone rooms, which provide meeting spaces and Skype booths, have glazed walls made using reclaimed window frames from the building's previous tenants.
The other sides are clad with old floorboards made from rubberwood – a light-coloured, medium-density tropical hardwood that is harvested as a waste product of the latex industry once the rubber trees have been stripped of their natural polymers.
The designers also used this wood to form a set of bleachers – stairs you can sit on – on the back of one of the pods, creating an area for larger meetings and talks.
This type of informal seating is becoming increasingly common in offices, with technology companies Evernote and Eventbrite having recently introduced similar designs.
Other seating areas are created in unused areas between the desks and the cube rooms, using mismatched second-hand furniture arranged like small living rooms. Vintage lamp shades and hanging plants are suspended from the roof beams.
Beside the entrance, a kitchen area is located behind a bar clad with grey tiles. On the back wall, wooden boxes with open fronts are slotted into a metal grid to provide storage compartments.














from  dezeen

728x90
반응형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 네덜란드 | 암스테르담
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY