*하이스쿨 리노베이션 [ Wilson Architects ] Mary Place, All Hallows’ School

반응형

열린 교육환경 구현을 위한 하이스쿨 리노베이션 프로젝트는 대지의 장소성 존중에서 시작된다. 기존, 오래된 학교와 연접한 새로운 교실 건물은 총 5개층으로 증축, 15개의 교실을 추가한다. 유연한(flexible), 열린 교육환경은 추가된 교실뿐만 아니라 다양한 내부 공간 내에서 생동감 넘치는 공간; 쾌적한 중정, 가로환경을 옮겨 놓은 연결복도에서 학생들의 확장된 소설활동을 지원한다. 이와같은 공용부는 재조정된 역사적인 건물의 입면의 각기 다른 건축어휘와 이를 감싸안은 현대적인 건축어휘의 만남 속에서 이루어 지며 외부환경으로 부터 학생들의 프라이버시와 안전 그리고 쉐이딩을 확보하게 된다.


reviewed by SJ,오사

The design brief grew out of a review of the school’s masterplan, which looked at future building sites for the School to incorporate 15 new classrooms to facilitate the addition of Year 7 to high school in Queensland.
The challenge was to place a new five-storey contemporary classroom building in very close proximity to some of the oldest school buildings in Brisbane.



Architects: Wilson Architects
Location: Kemp Place, QLD 4006, Australia
Area: 3250.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Christopher Frederick Jones

Project Manager: CPM (Australia), Robert Timms
Architecture Practice Team: Phillip Lukin, Hamilton Wilson, Daniel Tsang, Sarah Mahon, Maddie Zahos, Shaun Purcell, Nick Lorenz, Sarah Russell
Surveyor: Michael Jolly, Michael Jolly Surveys
Town Planning: Steve Craven, Craven Ovenden
Landscape Architect: Beth Wilson, Wilson Landscape Architects Michael Kennedy Architect
Heritage Engineer: Michael Kennedy Architect
Structural Engineer: Grant Gowan, Ken Gallie, Cardno
Hydraulic Engineer: Greg Hamilton, H Design Pty Ltd
Mechanical Engineer: Liam Murray, Andy Bradley, Arup
Electrical Engineer: Caitlyn Young, Arup
Acoustic Engineer: Simon Ham, Arup
Lift Engineer: Paul Sullivan, Arup
Fire Engineer: Darren Horan, Omnii
Construction Team: Badge Pty Ltd
Construction Manager: Ashley Kruck
Site Foreman: Matt Murphy

What was your design intent on this project?

For the students, we wanted to encourage flexible and open learning behaviour with the classroom arrangement, with plenty of windows and whiteboards. We also wanted to create a vibrant, cool courtyard space, to encourage interaction and extend learning opportunities outside the classroom.

Our design intent for the school as a whole was to create a new and contemporary front entry on Kemp Place, while reducing the apparent size of the building using a vine screen and coloured sunshade. We also wanted to maximise covered circulation into and through the school, and increase outside spaces for student interaction.

Looking to the future, it was important to respect the heritage context by setting up a direct relationship between the new building elements and the layered history of the place. We also wanted to reduce energy consumption over the long term by installing a precinct CHW tank, chilled using off peak power.

The façade design is essential to the character of the school. How does the design connect the old with the new, and play with the scale of the building?

- As a heritage site, the school’s rear facades have, over time, become one of its most prominent public elevations. The design strategy acknowledges this, at the same time working with the framework of hierarchal facades on the heritage buildings where each face shifts its architectural language dependent on the spaces they address. The new building envelope responds to each of its elevations with a rotational tectonic, as if part of each facade is being pulled around and connected to the next.

- The street composition re-scales the five-storey building into a two-storey object floating over a two- storey-high garden screen. Garden and building screens are devices used in the past by the nuns to provide privacy, security and shade.

- The western facade responds to the scale of the 1940 University Wing and composes an elevation of aluminium screening lightly suspended like the famous Queensland Thurlow Veranda Blind.

- Where the new building engages directly with the facade of the old building (essentially the rear wall of the school) the facade is theatrically edited back. Rather than reveal the whole of this rather mundane but important facade the new works instead frame a fragment of it with a proscenium arch. This places the façade as a backdrop to the daily play of student interaction in the courtyard of Mary Place.


How did you overcome the challenges associated with the heritage-listed buildings?

One of our main challenges was to allay concerns about maintaining the special significance of the listed site and buildings. The project team, including heritage architect, Michael Kennedy, worked collaboratively with the Queensland Department of Environment and Heritage Protection (DEHP) and used extensive 3D modelling to explain the project. Each face of the building has particular relationships with its surroundings; these were developed to a high degree during the design phase, which gave DEHP confidence in the final result.

The new building is also very closely placed against a significant listed building and yet the ‘proscenium arch’device is respectful and sympathetic.
















from  archdaily

728x90
반응형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
남태평양 | 호주
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY