*우드박스 파사드, 멕시코 공동주택 [ Arquitectura en Movimiento Workshop ] Just BE

반응형

아파트의 지향점은 명확하다. 주변 도시환경과 내부 거주자를 연결하는 확장된 거주환경 및 지속가능한 건축을 목표로 한다. 이는 아파트가 위치한 입지적, 물리적 환경에서 기인하며 이로부터 추출한 인자들을 건축어휘로 적용한다. -40년대부터 랜드마크로 유명한 극장, Bella Época theater을 포함하는 주변지역으로 사회, 문화, 상업 그리고 밤문화가 공존하는 Colonia Condesa에 위치한다.-

활력이 넘치는 분주한 가로환경으로 부터 추출된 이미지는 각각 다른 장면으로 (솔리드 / 보이드) 건축 입면에 적용된다. 벤자민 언덕에 면한 입면이 격자우드로 단열처리된 외장재로 마감되는 동안 다른 입면은 긴 발코니와 대형 글래스 슬라이딩 월로 구성된 개방형공간으로 디자인된다. 이는 직간접적으로 다양한 사회활동 및 도시에서 발생하는 움직임 및 요소를 건축으로 통합하려는 제스쳐(건축가의 의도)로 한쪽 입면을 가득채운 우드박스의 직설적인 표현에서 찾아 볼 수 있다. -멕시코에서 식료품을 운반할때 사용하는 “huacal” 나무상자를 참조한 이미지는 시장의 활동적인 움직임과 개방성 및 독립성(차별성)을 상징하는 어반 컨텍스트를 차용한다.-

지속가능한 건축환경을 위해 두개의 큐브가 삽입된다. 빛으 큐브; 두개의 중정은 각각 전층을 수직으로 연결하는 동선(계단실)과 Fondo de Cultura tower전망을 제공하는 오픈뷰를 제공하는 동시에 자연환기와 자연채광을 내부로 유입시키는 기능을 수반한다.

reviewed by SJ,오사


It is an apartment building located in Colonia Condesa, an area known for its social, commercial, cultural and nightlife. The building is located on the same side now occupied by the Fondo de Cultura, former Bella Época theater, a landmark in the area and a building from the 1940′s where a 20 meter high tower stands.




Architects: Arquitectura en Movimiento Workshop
Location: General Benjamín Hill, , Mexico
Área: 696.0 m2
Project Year: 2015
Photographs: Rafael Gamo

We began the analysis of this building taking into account some peculiarities of the site that is located at the corner of two streets with different synergies and readings for both the passer and the inhabitants. Benjamin Hill, an important motor traffic, pedestrian and bicycle avenue, which is in turn access and / or exit of the neighborhood; additionally, a market on wheels appears. In contrast, Reynosa street is only used by people who live in it, it is in fact a very small street.

Therefore we decided on two facades, one partially insulated by a wooden lattice to Benjamin Hill and the other open, with long balconies and a large sliding glass wall on Reynosa. We take social life and the urban movement in the area as elements that directly affect the integration of the project into its context.

We retake an element of what happens in the street as a reference of design, a box of wooden strips in which vegetables are transported, known in Mexico as “huacal”. This element makes us refer to the containment and isolation and also to the opening and the movement of the market on wheels.

As part of the architectural program, we had to comply with a free area, we proposed two cubes of light with clear roles, designed a courtyard which provides ventilation, located the service accesses through a vertical circulation, and another that opened the view to the Fondo de Cultura tower; further generates cross ventilation in the apartment, and gives us natural light from all directions. On the other hand, we designed private balconies towards the interior of said light cube.

The whole project is “suspended” on a base, where the parking is located; in the corner there is a small public space in which we have arranged seating cubes with a wall of red ceramics as a background, this wall is illuminated at night creating a very cozy atmosphere.

It is interesting to see the interaction of pedestrians with this space and the overall context of the area which is about much pedestrian, bicycle and vehicular movement. All this responds to the constant movement of commercial, entertainment and culture of Colonia Condesa


















from  archdaily

728x90
반응형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아메리카 | 멕시코
도움말 Daum 지도

댓글(0)

Designed by JB FACTORY