*쇼핑몰 흡연부스 [ Hiroyuki Ogawa ] Smoking room

반응형

끽연가의 설자리.

도쿄 외곽지역, 쇼핑센터 내 자리한 흡연실은 흡연자의 권익보장?을 위한 쾌적한 끽연공간을 제공한다. 이를 위해 설치된 곡선 우드 스크린은 흡연의 원활한 배기를 도와주는 유도장치인 동시에 인테리어 디자인의 주요한 요소로 접목된다. 효율적인 배기는 두가지로 함축된다. 공기의 흐름을 원활하게 도와주는 우드 스크린의 유선형태와 스크린 후면 이격된 공간에 설치된 배기팬을 통해 각각의 배기를 분담한다. (흡연자가 내뿜는 담배연기는 곡선을 따라 공기의 흐름을 타고 상부 배기 팬으로 담배연기는 데스크 후면을 따라 집적 배기된다.)

담배는 백해무익하다. 하지만 그 무익함이 아직은 좋다.

맛없는 담배가 맛있지는 않다. 하지만 그 맛없이 아직은 좋다.

하지만 허락된 시간이오면 그와도 이별할 것이다.

그래서 담배는 백해무익하다.

reviewed by SJ,오사



Japanese studio Hiroyuki Ogawa Architects has created a smoking room that is designed to never be smoky inside a shopping centre on the outskirts of Tokyo.
Rather than banishing smokers outside the building, the Grand Tree Musashikosugi shopping centre asked Hiroyuki Ogawa's firm to design a dedicated room where shoppers can stop off for a cigarette.

Photography is by Kaku Ohtaki.



A curved wooden screen was added to help channel smoke up to an extractor overhead, with fans positioned behind this screen to help draw the smoke upwards.
Smokers are encouraged to hold their cigarettes over an illuminated ledge at the base of this screen, allowing smoke to be drawn directly out of the room.
"In order to have clean air in the smoking room we took two specific measures," said the design team, comprising Ogawa and architect Erika Okamoto.
"Firstly, by adding the curved wall we induce the smoke to the exhaust outlet on the ceiling," they explained. "Secondly, by setting up a fan between the ashtray and the exhaust outlet, the second-hand smoke and smoke from people’s mouths are quickly drawn away."


"With those measures, the smoke is immediately cleared from the user's breathing area," they said.
A glass frontage allows passersby to see into the space and creates a sealed environment when the door is closed, to prevent smoke from spreading through the shopping centre.
To recreate the appearance of a larger, smokier room, a mirrored wall at one end of the space is printed with a half-tone pattern of small white dots.
"By putting dots on the end wall, the reflected space looks foggy and thus users think the air flows to the deeper inside," said the designers.
Aside from the curved wooden screen and the dotty mirrored surface, the walls and floor of the 12-square-metre space are lined with cream tiles. Two additional freestanding ashtrays were also added in the middle of the room.






from  dezeen

728x90
반응형
이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아시아 | 일본
도움말 Daum 지도

댓글(1)

Designed by JB FACTORY