*페가수스 에어라인 오피스 [ Tabanlıoğlu Architects ] Esas Aeropark

반응형

이스탄불, 평행한 두개의 도로(이스탄불 고속도로와 사비하 괵첸 국제공항 연결도로)와 마주한 대지위에 오피스 빌딩은 자리한다. 대지의 장방향에 따라 두개의 블록으로 구성된 7~9층 빌딩은 배치되며 페가수스 항공사의 사옥으로 사용된다. 건축물의 후면, 상층부의 대부분은 레지던스로 구성, 60~120sqm 크기의 주거의 유닛이 항공상 직원 및 장기체류자를 위한 숙소로 제공된다. 오피스 빌딩의 특징적인 내부 중정은 마주한 각 빌딩의 유연한 곡선형태로 우아한 흐름 생성과 북서풍 방지를 목적으로 디자인 된다. 사이공간을 통해 건축물 내부 깊숙히 자연광을 유입시킨다. (길다란 곡선 중정의 방향은 태양의 일주운동과 비슷한 축을 이룬다.) 각 내부를 연결하는 링크 스페이스, 지역주민 뿐만 아니라 보행자를 포함한 사람들의 직접적인 소통공간으로 작은 카페와 미팅장소가 배치된다.

reviewed by SJ,오사


The site is located at the Asian side of Istanbul, between two parallel roads, one being the highway to Istanbul’s second international airport Sabiha Gökçen. The main construction consists of 2 separate blocks with 7 and 9 floors, respective to the site topography. Besides the office and residential floors, the anchor of the building is Pegasus Airlines.




Architects: Tabanlıoğlu Architects
Location: Yenişehir Mh., Osmanlı Bulvarı No:7, 34912 İstanbul/,
Architect In Charge: Murat Tabanlıoğlu & Melkan Gürsel Tabanlıoğlu
Design Team: Murat Cengiz, Çağrı Akay, Seray Öztürk, Selçuk Güllü, Gökhan Çatıkkaş, Aybala Öz, Ayşe Sevig, Mine Alsinevi, Kaan Keleş, Melis Selis
Area: 55359.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Murat Germen , Thomas Mayer

General Coordinator : Mustafa Doğaner
Structural Engineer: Denge
Site Manager: Murat Ayyıldız
Mechanical Engineer: Dinamik
Electrical Engineer: Öneren
Main Contractor: EAG Turizm Ticaret
Steel Works : Aks Engineering
Aluminium Facade Cladding : Arte
Site Area: 10.308 m2

Above the Pegasus’ office, which has a direct entrance at the street level, there are office floors of the ESAS. The uppermost floors of the rear building are designed as residential units between 60 to 120 sqm, designed to be rented by airline professionals and long-term visitors. The facing building is let for other offices. Soft curves of each two building, location of spaces and their connection arcs create an elegant flow; the major reason of the form comes from the idea of breaking the strong north-east wind. Positioning of the two building is relative to the movement of the sun, and grant optimum daylight for both masses.

Curvilinear parallel facades of the two buildings produce a semi-sheltered, 20 meters wide pedestrian link that forms an integral part of the network of neighborhood connections. Small cafés as meeting places, not only for the direct users but also for local people, take place on the passage.

Beside balconies and terraces, each of the buildings has high atriums with open roofs that grant natural air and optimum daylight at interiors. At the ground floors, these atriums serve as patios to meet and relax. The roof of Pegasus is designed as a roof garden that is located in front of the communal area of the residential floors, housing gym and the spa. One of the attraction points of the modest complex is the “simulation zone” which is located below ground at the upper elevation; having transparent glass openings on top, the curious passer-bys are welcome to take a look at. Conceptually the building is a permeable and transparent workspace with the choice of visibility and interaction with the existing surroundings.













from  archdaily


이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
유럽 터키 | 이스탄불
도움말 Daum 지도

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET