*메시브 콘크리트 이노베이션 센터 [ Alejandro Aravena | ELEMENTAL ] Innovation Center UC–Anacleto Angelini

반응형

칠레 산티에고에 위치한 대다수의 글래스 파사드의 타워는 현대적인 건축을 표방하며 지역기후를 반영하지 않은채 거대한 온실로 전락, 과도하게 에너지를 소비한다. 여기 지역적 컨텍스트 -지역기후-의 반영과 건축주의 요구사항 -고유한 캐릭터를 구현하는 혁신적인 현대적 공간 창출- 의 수용을 통해 구현되는 거대한 콘크리트 타워는 합리적인 건축을 통해 지속가능한 공간을 구현한다. 내부 환경의 쾌적성을 보장하는 최소한의 개구부 그리고 이를 합리적인 입면 디자인으로 통합, 배치하는 파사드와 전체 볼륨을 통일감 있게 마감하는 메시브 콘크리트로 이노베이션 센터는 완성된다. 무엇보다 일반 보편적으로 하향 평준화 되는 작금의 현대건축에 새로운 화두로 이번 프로젝트는 제안된다.

reviewed by SJ,오사


In Santiago, buildings that want to look “contemporary” have glass facades, but due to the local weather the pay-off is a huge green house effect. This building had to respond to the client’s expectation of having an innovation center with a “contemporary look”. This uncritical search for contemporariness has populated Santiago with glass towers that due to the desert climatic local condition have serious greenhouse effect in interiors. So in such towers there is a huge amount of energy spent in air conditioning. The way to avoid undesired heat gains is not rocket science; it is enough to place the mass of the building on the perimeter, have recessed glasses to prevent direct sun radiation and allow for cross ventilation. By doing so one goes from 120 kw/m2/year (the consumption of a typical case of glass tower in our country) to 45kWh/m2/year.




Architects: Alejandro Aravena | ELEMENTAL
Location: Vicuña Mackenna 4860, Macul, Metropolitan Region,
Project Team: Alejandro Aravena, Juan Cerda
Collaborators: Samuel Gonçalves, Cristián Irarrázaval, Álvaro Ascoz, Natalie Ramirez, Christian Lavista, Suyin Chia, Pedro Hoffmann
Area: 8176.0 sqm
Year: 2014
Photographs: Nico Saieh, ELEMENTAL | Nina Vidic
Structural Engineering: Sirve S.A.
Client: Grupo Angelini, Pontificia Universidad Católica de Chile
Site Area: 455351 sqm (San Joaquin Campus’ area)
Cost: 18 millions USD

So we reversed the typical floor plan with an opaque core and a transparent outer edge and proposed to have all the mass on the perimeter with an open permeable core. Such an opaque facade was not only energetically efficient but also helped to dim the extremely strong light that typically forces to protect interior working spaces with curtains and blinds transforming in fact, the theoretical initial transparency into a fiasco. In that sense the response to the context was nothing but the rigorous use of common sense.

The biggest threat to an innovation center is obsolescence; functional and stylistic obsolescence. So besides the professional responsibility of avoiding an extremely poor environmental performance, the rejection of the glass facade was also a search for a design that could stand the test of time. We thought the best way to fight obsolescence was to think the building as if it was an infrastructure more than an architecture. A clear, direct and even tough form is in the end the most flexible way to allow for continuous change and renewal. A rather strict geometry and strong monolithic materiality is how we thought to replace trendiness by timelessness.

Knowledge creation requires face-to-face interaction among people and to be able to witness what others are working on. In conventional buildings, meeting places tend to be only on the ground floor and while going to each level, people normally misses what is going on in other floors. So, we multiplied the meeting spaces throughout the whole height of the building using the triple height recessed windows as elevated squares. By introducing a permeable atrium at the core of the volume we also took the opportunity to use vertical circulation as a chance to learn what is going on inside.



















from  archdaily


이 장소를 Daum지도에서 확인해보세요.
아메리카 칠레 | 산티아고
도움말 Daum 지도

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET