*써클 하우스 [ Auer Weber ] Sinuous ESO headquarters

반응형


독일 뮌헨 인근에 위치한 헤드쿼터 증축 프로젝트의 건축 컨셉은 기존 건축물에 대한 새로운 캐릭터 부여 -외형적인 특징을 통해-와 연구 캠퍼스 남측 그린밴드와의 명확한 경계라인 형성을 위해 시작된다. 이를 위한 건축환경은 여러개의 동심원 -폐쇄형 중정고리-을 반복하며 개별적인 공간 구현과 내외부의 밀착된 경험을 유도하는 중정 및 보이드를 생성, 연속된 클러스터 스페이스를 형성한다. 기존 캠퍼스 시설; 메인 도서관, 렉쳐홀, 미팅룸과 새로이 신설되는 컨퍼런스 센터, 오피스는 거대한 써클하우스 -총 3개의 써클로 이루어 진다.- 에 오픈된 형태로 때로는 독립된 형태로 배치된다. 이러한 써클하우스를 연결하는 복도 및 브릿지 또한 써클로 부터 시작된 곡선을 사용하며 전체 공간의 이미지를 연속, 드라마틱한 시퀀스를 무한 반복시킨다.


reviewed by SJ,오사




German architecture office Auer Weber has extended an astronomic research facility near Munich by adding interconnected cylinders with hollow centres and curvy corridors raised up on stilts




Designed by Auer Weber for the European Organisation for Astronomical Research in the Southern Hemisphere (ESO), the new buildings extend an existing headquarters in the Munich suburb of Garching, which were first completed in 1980 by German studio Fehling+Gogel.

The original campus was designed as a series of interlocking curves that create sheltered courtyards, with the main library, lecture halls and meeting rooms connected by stairs and bridges at different levels.

The new additions continue this rounded aesthetic. A sinuous structure comprising three interconnected circles houses a conference centre and offices, which are raised above ground level on what appears to be huge tapered columns.

"The architectural concept for the extension buildings takes into account both the established green belt beyond the southern border of the research campus and the extrovert character of the existing headquarters building," said the architects. "The result is open and individual buildings that blend both functionally and formally."

One of the over-sized concrete columns contains the auditorium, while the others surround courtyards that can be viewed from the offices and meeting rooms on the first and second floors.

"The curved shape of the extension building with its fully glazed facade provides the illusion of a structure floating above ground on its inclined clad supports," said the architects.

Glazing envelopes the first and second storeys, reflecting the surrounding landscape during the day and producing a continuous surface of light when illuminated at night. "The building appears as a flying saucer ready to lift off," said the designers.

A separate cylindrical building contains a production facility for scientific instruments, including the European Extremely Large Telescope (E-ELT). The 39-metre diameter of the E-ELT determined the dimensions of this particular structure.



from  dezeen


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY