*다라나 미디어 도서관 [ Adept ] Dalarna Media Library

반응형


다라나 미디어 도서관은 경험과 영감의 폭넓은 장을 위한 독창적인 공간; '지식의 나선형 공간'을 다음과 같이 제안한다. 주변 랜드스케이프의 자연스러운 지형은 도서관 아트리움 내 다양한 램프, 레벨, 스탠드로 통해 연속되며 도서관의 핵심공간으로 인포메이션 및 방향성을 설정한다. 그리고 여기 지식의 나선형 공간이 창조하는 다양한 교육환경은 도서관이 전달하고자 하는 메세지를 함축적인 건축어휘를 통해 필터링, 전달함으로써 이곳을 찾는 방문객들에게 풍부한 경험공간 및 소셜공간을 제공한다.


reviewed by SJ,오사


Dalarna Media Library is organized as a “spiral of knowledge” identifying a new library culture that stages a wide range of experiences and inspiration.

The natural terrain of the surrounding landscape continues as a ramp that spirals up through the central atrium of the library – its heart – where all search of information and orientation take place.




Program: media library
Architects: Adept
Engineers: Ramböll Sweden Ab, Sweco Systems Ab, Brandskyddslaget
Facade in collaboration with: Jeppe Hein
Competition Team: Adept, Rambøll, Sou Fujimoto, Topotek1, Bosch & Fjord
Client: Förvaltningsbolaget Högskolefastigheten Ab
Contractor: Hmb Construction Ab 
Area: 3,000 sqm
Completion: 2014


The spiral of knowledge creates a varied study environment allowing the students to move about in the heart space of the library or to withdraw to more quiet and calm areas along the facade. The variation of sound levels and the differentiation of activities creates a versatile library that is rich in experiences. The building has its very own spatial character uniting library and multi-media functions to create synergy with the existing university complex.

The characteristic double facade with reflecting horizontal lamellae fronting a wood cladding is developed in collaboration with Danish artist Jeppe Hein. Instead of creating an isolated piece of art work Jeppe Hein and Adept has developed the competition design for the facade into a detailed and refined expression with an immateriality that mirrors its surroundings and the people in it with broken reflections. The lamellas are made from highly polished stainless steel while their wooden background is a Siberian larch.

The new library is the main attraction and new entrance arriving to the university. To emphasize this, the surrounding spaces are transformed from a large parking lot to an integrated urban plaza, which handles the user and visitor flows at the same time as it optimizes the public spaces around the building into defined activity zones and recreational areas. The library functions are pushed onto the new plaza marking the new main entrance with life and activities. Dalarna Media Library will come to attract the community of Falun acting as a motivating generator for both citizens and local businesses.



from  domusweb


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY