*지속성장 가능한 패시브 하우스 [ Adam Dettrick Architects ] Narrabundah House

반응형


지속성장 가능한 거주환경을 지향한다. 내부의 다양한 거주활동을 보장하는 기능공간은 하우스의 외형에 투영, 하우스의 고유한 캐릭터를 구축한다. -중심부에 위치한 침실로 부터 양끝단( 북측, 남동측)에 위치한 거실을 구획- 후면부, 북측으로 열린 거실은 겨울철 태양빛을 모을 수 있도록 엘레강스한 유칼립투스의 형태로, 남동측 드라마틱하게 비틀어진 전면부는 아름다운 풍경을 담을 수 있도록 픽쳐 프레임을 형성하며 하우스의 고유한 쉘터기능과 외부환경 및 이웃으로 부터 사생활을 보호하는 버퍼를 생성한다. 무엇보다 하우스가 지속성장하기 위해 적용된 패시브 디자인은 하우스의 거주환경을 향상시키기 위해 다음과 같은 요소들이 적용된다. 향과 조망을 고려한 축을 설정, 효과적인 직사광선 차단, 이중창, 효율적인 단열시스템, 무해한 자재의 사용을 통해 경제적이며 유니크한 캐릭터를 갖는 하우스를 완성한다.


reviewed by SJ,오사




Form follows function in this new home in Narrabundah, with different activities within the house uniquely expressed on the exterior. Spatially the home is defined by the separation of living areas from sleeping areas with a central hallway. The living areas open to the north at the rear, harnessing the winter sun and addressing an elegant eucalypt. At the front they twist dramatically to the south east, catching beautiful views over Scott St and across rolling country towards the distant Cuumbuen Nature Reserve. Walls and roof telescope beyond the living areas at each end of the house to shelter outdoor space and offer privacy to both occupants and neighbours. Sustainability principles and simple passive design techniques underpin the environmental performance of this home, with good orientation, sun shading, double glazing, heavy insulation and non-toxic materials combining to provide year round comfort and liveability. Exterior materials are utilitarian – chosen for their robustness, character and economy.





from  contemporist


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY