*지속가능한 파사드 시스템 [ Ameller Dubois & Associés ] Compiègne Univeristy of Technology

반응형


테크놀로지 콩피에뉴 대학의 새로운 건축물은 지속가능한 건축을 지향한다. 3층에 연속된 오픈플랜을 외부환경으로 부터 보호하는 외부 파사드는 쉐이딩 시스템이 적용된 우드패널과 불투명 혹은 심플한 윈도우 프레임으로 구성된다. -여기에 건축물을 동서방향으로 배치, 바람길을 형성하며 자연환기를 유도한다.- 이러한 파사드 디자인은 북측을 제외한 남측, 동측, 서측면에 설치되며 내부 연구실과 사무실 등 각 프로그램의 사용관계에 따라 선쉐이딩 각도를 조정, 열림, 닫힘을 통해 적절한 채광과 뷰포인트를 제공한다. 기능적 요소의 충족은 물론 건축물의 지향점을 표현하는 생물기후 반응형 파사드는 내외부의 밀착된 경험을 통해 건축을 통합한다.


reviewed by SJ,오사



The building is designed as a three-level open plan. Its façades are clad with wooden panels providing solar shading, opacities or simple window frames, according to the needs and orientations. Its outdoor terraces and interiors in double-height provide places for relaxation which are well integrated into the composition, and provide a homogeneous figure strengthening the identity and legibility of an equipment with very diverse functions.




Architects: Ameller Dubois & Associés
Location: ,
Architect In Charge: Philippe Ameller, Jacques Dubois
Design Team: Laurent Machet, Christiaan Weiler, Arne von Seidlitz, Haithem Oueriemmi, Pascal Bardi, Stéphane Vedrenne
Area: 5,200 sqm
Year: 2014
Photographs: Frédéric Allinne, Noëlle Hoeppe, Jean-Christophe Hecquet

Contractor: Conseil régional de Picardie
Landscape: Endroits En Vert


The East-West orientation of the parallelepiped is adapted to the prevailing winds. On the northern side of the building, the transparency of the glass, allows a view on the park and good lighting for the laboratories. On the southern, eastern and western sides of the building, the sunshades are adjustable for offices and fixed for the classrooms and the research laboratory in muscle mechanics. This results in a genuine bioclimatic façade.The implementation of randomly placed open panels, closed or ajar, along with the strict repetition of the carrier grid, enrich the architectural language while avoiding a trivialized reading of a mere office building.

The implementation of simple principles and common sense, combined with advanced techniques, delivers a sensible response to environmental issues, and to provide a meaningful identity to the facilities. With transparencies and large windows on the ground floor, the access and showroom are highlighted, emphasizing the building’s purpose as technological showcase and innovation center. The showroom, located in the Southeast corner, presents itself to the visitors at the entrance, widely opened on the park across the hall. On the West side, the project is apt to extend itself with additional industrial halls, easily accessible by the southern common circulation along the access way. A 14-ton suspended staircase seams the three levels of the wooden multipurpose building with dark iron, softened by the light tones of beech.



from  archdaily


728x90
반응형

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET