*버티컬 글래스 하우스 [ atelier fcjz ] vertical glass house_shanghai, china

반응형


 atelier fcjz 가 디자인한 버티컬 글래스 하우스는 신건축 주거 현상의 당선작으로 여기 상하이에 건축가, 예술가를 위한 게스트하우스로 구현된다. 모놀리틱한 거대한 콘크리트 큐빅의 압도적인 외형과는 사뭇 다른 내부는 텅빈, 보이드된 튜브형태로 투명한 컴템퍼러리 글래스 슬래브 -thk 70 강화유리-로 이루어진다. 내부 중심을 가로 지르는 스틸프레임; 기둥과 보는 내부공간을 정육면체로 구획하며 각기 다른 공간을 형성한다. 욕실, 침실, 거실, 식당,명상실등으로... 여기 금속재질의 나선형계단은 4개층을 연결하며 최상층에 설치된 하늘정원으로 거주자를 인도한다.


reviewed by SJ



the ‘vertical glass house’ by atelier fcjz was designed as an entry to the annual shinkenchiku residential design competition and now serves as a guest house for visiting architects and artists and as a permanent pavilion. encased in a concrete wall cast with rough timber on the exterior and smooth wood on the interior, the home lies within an opaque square tube that boldly contradicts the revealing contemporary glass houses. a singular steel column at the very center of the footprint supports crossing steel columns that subdivide the space into exact cubes. a 7cm thick tempered glass panel serves as the floor in each quadrant dedicated to a distinct domestic activity. a metal spiral staircase extends through all 4 levels of the building, ending in a double-height atrium facing the sky. horizontal slit openings in the exterior envelope allow the glass floor to break through the wall and allow the floor planes to be illuminated naturally while they glow at night. everything in the house is exposed to itself, while being entirely concealed from the outside world.




office: atelier fcjz
principal architect: yung ho chang
project architect: lu bai
project team: li xiang ting, cai feng
location: xuhui district longteng road, shanghai, china
client:  west bund
building area: 170 m2  structural
type: housing/exhibition



from  designboom


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY