*시인을 위한 주거 [ Para-Project ] Haffenden House


상반된 두개의 시선이 공존한다. 감추기와 드러내기. 뉴욕시 외곽, 한적한 전원마을에 인상 깊은 시퀀스를 연출하는 하프든 하우스는 두명의 시인의 공생을 위한 주거시설로 1972년 건립된 주거를 리노베이션하여 1층에는 차고와 복도를 2층에는 서재와 작업실 그리고 3층에는 그들에게 영감을 불어 넣는 독서실로 구성된다. 특히 마을을 향해 열린 다양한 크기의 개구부와 그것을 동질화 시키는 백색 실리콘계열의 패브릭은 주거의 전면부를 디자인하며 후면부에 자연으로 열린 거대한 보이드와 상반된 시선을 형성한다. 과연 하우스는 드러내는 것일까? 감추는 것일까?



reviewed by SJ



The Haffenden House, designed by Para-Projects, is a writing studio for two poets in upstate New York and includes a garage/breezeway at ground level, a library and writing space on the second level, and a curved/soft reading room on the third level. The project finds itself within the suburban realm, referencing Gianni Pettena’s Ice House from 1972, as a blank spot within the repetitive image of “house.”




Haffenden House, Syracuse, New York
Program: Writing studio, reading room
Architects: Para-Project
Project Team: Jon Lott, Hilary Pinnington, Paul Kneeply
Client: private
Area: 105 sqm
Completion: 2014


The poet’s studio uses a translucent silicon-impregnated fabric skin for a lightfilled writing room without the visual distraction of the suburbs. Inside the blank box (between the second and third levels) the section produces a bowl-shaped division, maximizing indirect light for the second level and avoiding any association with the landscape on the third.



from  domusweb


댓글(0)

Designed by JB FACTORY