*하이브리드 하우스 [ Fabian Evers Architecture and Wezel Architektur ] Haus Unimog


투명과 반투명 그리고 불투명, 그것이 표현하는 열림과 닫힘. 그것은 거주자의 안락한 거주환경 확보와 개인 작업공간을 포함하는 유틸리티 공간 제공에서 시작한다. 확연히 구분된 2개층 높이의 주거는 반투명한 폴리카보네이트로 마감처리된 저층부, 워크샵과 그레이톤으로 채색된 박공지붕형태의 상층부; 주거로 구성된다. 반투명 폴리카보네이트로 마감된 워크샵은 시각적 필터링과 외부 채광의 필터링을 통해 중형 트럭의 주차를 포함하는 다목적 공간으로 거주자의 다양한 여가활동을 지원한다. 주변 전원풍경으로 열린, 남측에 위치한 대형 발코니가 인상적인 상층부 주거는 거주자의 프라이버시 단계에 따라 외부와의 개폐지수를 달리하며 다양한 오프닝으로 외부와 호흡하는 안락한 주거를 완성한다. 그렇게 상이한 두개의 공간은 결합되어 하이브리드 하우스로 거듭난다.


reviewed by SJ


Based in Stuttgart, Germany, Fabian Evers Architecture together with Wezel Architektur recently completed a modest residential project that cleverly addresses the technical challenges of its inconvenient site, turning them into potentials and creative opportunities.

Lying along a main road near the German university town of Tübingen, this 120-sq-m house sits atop a workshop primarily accommodating the client with a sheltered parking space for all-wheel drive medium trucks. The architect further explains that stacking open and versatile spaces on two levels allows to significantly reduce the building’s footprint and grant the living spaces with interesting views towards the surrounding rural landscapes.

The project’s façades make the vertical distribution of the programme explicit and very legible. The anthracite-sided volume of the residential unit appears to be hovering over a translucent polycarbonate-clad prism which transmits light by day and boasts a compelling lantern-like quality by night.

Oriented strand board lines the walls and ceilings of the bedroom and bathroom as well as the living room, opening up to a large south-facing loggia. The upper floor is punctuated with window bays, framing the vicinity and allowing natural light to bathe the house.

The Haus Unimog stands out for its typology, hybrid in character, as well as for its extensive use of basic and economic construction techniques. The project promotes a context-aware architecture, stripped down so as to reveal the essential quality of spaces.





from  frameweb


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY