*노르웨이 스쿨 [ link arkitektur ] nordahl grieg high school, norway


노르웨이 북부에 새롭게 완공된 스쿨은 지역적 특징- 240일간 비를 동반한

밤이 연속되는 현상-을 반영한 스터디를 위한 교육공간-교실-과 활동적인 레져활동을

보장하는 스포츠 시설로 계획된다. 여기에 구리재질의 지붕은 교실이 계획된 볼륨을

감싸며 측면으로 다양한 컬러 글래스 패턴으로 디자인된 파사드를 형성한다.

이러한 건축환경은 외부의 환경을 적극적으로 내부로 유입시키며

때로는 강렬하게 때로는 친숙하며 편안한 분위기로 공간을 생성하게 된다.

특히 두개의 공간-스포츠 시설과 교실-을 연결하는 중앙의 주출입구 및 대형홀은

두공간의 이질적인 건축환경을 버퍼하는 역활로 다양한 공용공간

-미팅룸, 이벤트룸, 콘서트, 극장-으로 구성 공간을 접합 시킨다.


reviewed by SJ


completed in 2010 by norwegian link arkitektur as, the nordahl grieg high school project provides an ideal educational facility for studying and leisurely activities, as the region sees approximately 240 days of dark winter months with rain.

the building consists of two large volumes jointly positioned, with sport facilities and classrooms allocated separately. a copper roof folds around the structural body, where inserted glass facades with colored prints bring the high-school to life. the mostly transparent exterior utilizes the precious sunlight to flood the interior spaces. randomly distributed contrasting windows, glass doors and accentuated placed furnishings create striking interior compositions and a friendly ambiance. the entrance hall becomes the central nerve, connecting the different studies and common rooms. designed as a landscape over three levels, it offers various indoor meeting and studying areas, which can, in addition be used for celebration, concerts, theater and school gatherings. the traffic structure is easy to read and the layout of the teaching area very flexible for different pedagogic approaches. the common rooms can be rented out individually



architecture and interior design: link arkitektur as
client: hordaland county municipality, norway

size: 14 000 m2

year: completed in 2010



from designboom


댓글(0)

Designed by JB FACTORY