*내후성강판 수평으로 시간흔적을 채우다 [ ZZDP Architecten ] Tbwa Office Building


암스테르담 싱켈지역 가장자리, 강가에 면한 삼각형 대지위에

위치한 TBWA 오피스 빌딩은 대지가 갖고 있는 시간을 흔적을

반영한 디자인으로 구성된다.

건축적 언어로 재구성되는 산업지역의 흔적은

가로로 긴 코르텐 스틸 파사드로, 현재의 공간은

가로로 연속되는 수평 띠창으로 구분되며 구현된다.

과거, 현재의 수평켜로 구분된 파사드 디자인은

이웃한 건축물의 스팬드럴을 참조로, 도시 건축과 동기화 하며

두드러지지 않는 모습으로 도시 속으로 사라진다.

-수평 창보다 외부로 더 나아가 있는 코르텐 스틸 부분은

해당층의 발코니로 사용되는 동시에 하부층의 쉐이딩을 해주는

차양역활을 동시에 수행한다.-


reviewed by SJ



The offices of TBWA are situated at the edge of the Schinkel area of Amsterdam. This former industrial estate has in a charming way retained its rough character. Well known Dutch architects like Hugh Maaskant, Mart Stam and  Frank van Klingeren left their traces here. The design of TBWA  refers to both their architectural language and  the industrial genus loci.


The triangular site is wedged between the access road of the estate and the water of the Westlandse gracht. The site has been fully built upon with a distinct volume.  The façade is dominated by continuous horizontal lines made up of Corten steel cassettes alternated with strip windows. The Corten steel has an edge quality to it that seems to echo the industrial history of the site. The horizontal façade structure refers to the masonry spandrels of its neighbors. At the street side the steel cassettes form spandrels. The windows have been detailed jointless and flush to optimize the contrast with the rough Corten steel cassettes as you approach the building under an oblique angle. The lowest spandrel – part of a base that will include Phase 2 – has been executed in Pillarguri, a iron-rich Norwegian slate that shows some oxidation. At the water side the Corten cassettes form the balustrade of a balcony that fans out, creating a generous outdoor space at the building’s southern tip. While providing ample outdoor space for the office users, the balconies provide natural solar shading.




Architects: ZZDP Architecten
Location: Generaal Vetterstraat 82, ,
Architect In Charge: Joris Deur, Adam Smit
Interior Design: Abrahams Crielaers
Construction: Van Rossum
Area: 8,000 sqm
Year: 2010
Photographs: Michel Kievits


The distinct shape of the Corten steel cassettes is the result of an engineering exercise to minimize the soiling of the glass by rust particles.


Through the use of a sprinkler installation the building floor plates of approximately 1800m2 can be completely open plan. The floor to floor height of 4 meters suits the aspirations of the current tenant in the creative industry. The generous height also offers all possibilities for changes of use in the future. In the heart of the building is formed by an atrium with wooden stairs. This offers attractive cross views and enhances the interaction of the users of the different floors. Daylight from the shed roof reaches down as far as the ground floor. Sunken somewhat into the ground the parking provision is positioned central within the building.


Through the use of automated parking the space within the building is optimally used and the construction of a costly underground parking garage could be avoided. Through a window in the canteen one can follow the three level parking process in progress.


The landmark quality of the TBWA building increases the attractiveness of the Schinkel area. This modern office refers with the subdivision, rhythm and materialization of its façade to the industrial characteristics of the environment in which it stands. Full height glazed screens, open plan floor plans and generous floor heights make that the building is currently attractive to the creative industry.  At the same time these built in qualities are a guarantee that the building will be fit for use in the future.



from  archdaily


댓글(0)

Designed by JB FACTORY