[ Guillermo Hevia H ] Sede Corporativa de CHILEXPRESS

반응형

Las nuevas instalaciones comprenden un Edificio Corporativo para las oficinas de la Compañía y un Edificio de Operaciones con todos sus servicios (casino y baños del personal). Ambos edificios del conjunto se conectan a través de una plaza que es el acceso de todo el personal y remata en un hall vidriado de enlace para circulación vertical.
El conjunto tiene calles y patios de operaciones perimetrales de circulación y seguridad. En el frente principal se ubica el estacionamiento, tratado totalmente con césped, generando una gran superficie verde despejada.

Guillermo Hevia H. | Sede Corporativa de CHILEXPRESS

Guillermo Hevia H. | Foto: Cristián Barahona


Guillermo Hevia H. | Sede Corporativa de CHILEXPRESS

Guillermo Hevia H. | Foto: Cristián Barahona


Guillermo Hevia H. | Sede Corporativa de CHILEXPRESS

 


Guillermo Hevia H. | Sede Corporativa de CHILEXPRESS

 


Guillermo Hevia H. | Sede Corporativa de CHILEXPRESS

Guillermo Hevia H. | Foto: Cristián Barahona


Guillermo Hevia H. | Sede Corporativa de CHILEXPRESS

Guillermo Hevia H. | Foto: Cristián Barahona


Guillermo Hevia H. | Sede Corporativa de CHILEXPRESS

Guillermo Hevia H. | Foto: Cristián Barahona


Guillermo Hevia H. | Sede Corporativa de CHILEXPRESS

Guillermo Hevia H. | Foto: Cristián Barahona


Guillermo Hevia H. | Sede Corporativa de CHILEXPRESS

Guillermo Hevia H. | Foto: Guillermo Hevia H.


Guillermo Hevia H. | Sede Corporativa de CHILEXPRESS

Guillermo Hevia H. | Foto: Guillermo Hevia H.


Guillermo Hevia H. | Sede Corporativa de CHILEXPRESS

Guillermo Hevia H. | Foto: Cristián Barahona


Guillermo Hevia H. | Sede Corporativa de CHILEXPRESS

Guillermo Hevia H. | Foto: Cristián Barahona


Arquitecto GUILLERMO HEVIA H.

CHILEXPRESS S.A.
Arquitectura de Servicios, EDIFICIO CORPORATIVO

COLABORADORES: Francisco Carrión G., Arquitecto y Marcela Suazo M., Desarrollo, dibujo CAD

ALFONSO PACHECO C. (Cálculo Estructural)
DE MUSSY Ltda. (Empresa Constructora)
INVAL Ltda. (ITO)
HUNTER DOUGLAS (revestimientos y cubiertas)
GLASSTECH S.A. (Muros cortina vidrio y cristales)
OPENDARK Ltda. (Iluminación)
ATIKA (Pisos, Cerámicas, Griferías, Sanitarios)

Localización: Av. El Retiro 1376, Parque ENEA, Pudahuel (R.M.)
Superficie terreno: 12.000 m2
Superficie construida: 7.200 M2


MATERIALES
Hormigón armado visto, acero y cristal (muros cortina serigrafiados y frentes de oficinas interiores). Vigas y cerchas metálicas. Cubiertas y revestimientos son paneles prefabricados metálicos de Hunter Douglas, pre-pintados color acero inoxidable, con aislación de poliuretano interior. Radieres de hormigón armado, muros de zócalos de hormigón a la vista. Portones articulados de guillotina.



Memoria original en inglés:

Two volumes with different program, format and materiality are articulated by a social meeting space contained by the buildings of this courier company. Analogy of code bars and the use of corporate colors are expressed as light, color and transparencies lines

An horizontal three stories offices building made of reinforced concrete at sight , coated with glass curtain walls, looking as a suspended skin which changes according to daylight and the observation point. At night, it becomes a lighted surface that seems to float in darkness.
Glasses are replaced at west by drilled metallic panels allowing sun radiation screening but without losing inside transparencies. Contrasting, the production area is a closed volume containing a big inner space where automatic selection and dispatch systems are located. Façade textures , wavy metallic panels stainless steel colored with inner isolation show a typology of all heights windows imitating a bar code image allowing natural lighting and the surrounding environment perception from indoors. At night, they become light stripes generating presence at distance.

Both building bodies shape an empty space denominated “ meeting square” which becomes a social meeting point, the main space, the pause during the labor activity.

Technical and aesthetic sense rules the design of the second skins. These plans, separated from the building walls generate a natural vertical air circulation and constitute the thermic barrier of facades (Venturi effect). This play of glazed and transparent glass stripes, with alternated perpendicular glasses serigraphiated in the yellow corporate color produce a rhythm which gives movement, bright, luminosity and transparency to facades. From a foreshortening view, they form a color veil.


Ecological Features

Suspended design of second skins and separated plans of the building walls generate pressure changes. Warming of glasses and perforated metal plates screen light, as well as temperature, and because of the separation between them, produce a perfect multiple ventilation during warm months ( 70% of the year).
Natural daylight is fully used with the controlled lighting of windows and zenithal lighting.
Energetic saving is considerable ( environmental light and air)

728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY