*공룡시대 그 단편을 거친 콘크리트 파사드에 [ Lüderwaldt Architects ] Forum:Terra Nova

반응형


독일 콜론시에서 서측으로 약 40키로미터 떨어진 함바흐 지역은 독일에서

최대 갈탄 생산지역으로 매년 4천만톤에 이르는 갈탄을 299미터의 깊이와 8,500 헥타르에

이르는 광활한 지역에서 채굴한다

여기 포럼:테라 노바는 이러한 지역적 특성을 반영한 커뮤니티 센터로

향후 이 지역의 인포메이션과 전시를 위한 센터로 디자인되었다.

-현재는 이 지역 주민들을 위한 카폐로 이용된다.-

그중 재미있는 점은 이러한 대지의 특징을

건축적 컨텐츠로 표현한다는 점이다. 이것은

5백만년전에서 2천 5백만년 전 공룡시대 지층의 켜를 고스란히 투영하는 파사드에 있다.

대지가 갖고 있는 다양한 레이어로 부터의 영감은 콘크리트 파사드를 다양한 컬러톤의 레이어로 디자인하며

독특한 텍스쳐가 느껴지는 거친 암석과 같은 콘크리트 면을 만들어 낸다.

사실 이것은 밀링머신을 통하여 노출콘크리트면을 일정한 깊이로 파쇄한 결과물로

내부의 미끈한 노출콘크리트와 잘 다듬어진 우드와 상당한 대조를 이룬다.

현대적이며 모던한 내부공간은 중앙에 위치한 아트리움을 기점으로 전시관과 교육실이 위치하며

이 두개의 공간을 연결하는 전망보행로로 구성된다. 이 전망보행로에는 망원경과 같이 생긴

원형 창문이 디자인되어 광활한 대지의 전망이 가능하다.


reviewed by SJ



The Hambach open pit located approximately 40 km west of the City of Cologne, which is 299 metres deep and covers an area of 8,500 hectares, is the largest lignite surface mine in Germany. Approximately 40 million tonnes of brown coal are extracted from here each year. The Forum:terra nova that was built at the future boundary of the surface excavation zone will serve as an information and exhibition centre about surface mining and as a café and event site for the surrounding communities. It was built on behalf of the company RWE Power AG and the design was the winner of an international competition.




Architects: Lüderwaldt Architects
Location: Elsdorf,
Project Team: Ulrich Bartelt, Felix Engelhardt, Irene Plachetka, Friedrich Bruncken
Project Manager: Dirk Lüderwaldt, Christina Enke
Area: 973 sqm
Year: 2012
Photographs: Anja Schlamann

Landscape Designer: Dirk Melzer, Cologn
Structural Analysis Above: Stracke Ingenieurgesellschaft mbH, Cologn
Structural Analysis Undergound: Ingenieure Jung und Partner mbH, Gelsenkirchen

he purpose of the building prompted us to take on topography in an architectural context: the facade of the forum consists of filled, coloured concrete layers and resembles a cross-section through differently coloured layers of earth and coal seams, which can also be seen near the Forum:terra nova: the earth crust at the surface excavation cut several hundred metres deep gives an insight into the age of dinosaurs about 5 to 25 million years ago.


Inspired by the motif of the layers we applied alternating colour pigments to the concrete gravel used for the facade, which resulted in seven differently coloured layers. When complete the facade surfaces were milled off in order to emphasize the impression of a rough, original block of rock. The inside is a totally different matter: in contrast to the rough outer surface you find perfectly formed smooth, exposed concrete surfaces complemented by wood, leather and glass installations.


Daylight enters through the boxed windows in the ceiling and illuminates the central, two-storey-high atrium with the café, the main hall of the foyer. Exhibition and lecture rooms are located on both sides of the atrium on the upper floor. They are linked by the “distant view passage”, which is perforated by telescope-like round windows and opens up into a view of the surface excavation landscape.

With the asymmetrically arranged bull’s eyes within an elsewise closed cube shape the building seeks the balance between retentiveness and the inviting openness of an information centre. The section of the building located above the ground is designed as a fully developed volume that stands freely on 14 adjustable independent foundations. These foundations can be adjusted hydraulically in case of any ground movements resulting from the surface excavation activities.



from  archdaily


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by CMSFactory.NET