*다니엘 헬스 케어 센터 [ Estudio Entresitio ] CEDT Daimiel


메탈 루버가 인상적인 다니엘 헬스 케어 센터는 이웃한 주거단지 속

의료지원을 비롯한 마을 퍼블릭 스페이스로써 제안됩니다.

병원의 가장 기본적인 진료실과 응급실을 저층부에 위치시키며 이에 상응하는

공간을 담은 상층부에는 각 전문분야의 진료실과 야간병실 그리고 수술블록을 위치시킵니다.

앞서 이야기한 것처럼 헬스케어의 인상 깊은 외피시스템은 다양한 외부조건을

여과시켜 내부공간으로 유입시키는 역활을 수행합니다.

자연채광과 자연환기는 물론 거대한 오프닝 공간을 물리적으로 보호하는 역활,

그리고 내부의 다양한 프로그램으로 형성된 각기 다른 볼륨을

균질한 은색 큐브로 환원시킵니다. 비대칭 붉은 속살과 규칙적인

외피는 그렇게 조화를 이룹니다.


reviewed by SJ



Amongst the works made by the architect, the sanitary field is one of which demands greater accuracy in the adjustment of the floor plan, being necessary the understanding of processes and circulations of the sanitary personnel and the patients in order to avoid unnecessary crossings and movements.



Architects: Estudio Entresitio
Location: , Ciudad Real,
Architects In Charge: María Hurtado, César Jiménez, José María Hurtado
Design Team: Carolina Leveroni, Jorge Martínez Martín, Verena Ruhm, Raquel Fernández Antoñanzas, Vidal Fernández Díez, Cristina Fidalgo García, Vincent Rodriguez, Fabrice Quemeneur, Filipe Minderico, Laura Sánchez Carrasco, Irene de la Cruz García
Structure: Geasyt
Technical Architects: Juan Carlos Corona Ruiz
Year: 2007
Photographs: Raúl Belinchón


In Daimiel’s Health Care Centre, primary care consultations and emergencies rooms are situated in the ground floor, as they are the areas which require greater attendance, repeating in the upper floor the same functional scheme of parallel runners to lodge the consultation rooms of specialized disciplines, the personnel overnight dorms and the surgical block.


On the outside, the project tries to solve the image of a public building fitted in a housing neighbourhood, being covered with a metallic skin of louvers made out of micro perforated galvanized plates that helps loosing the scale of every single window, showing a textured volume, protecting the interior of outer views and improving thermal conditions inside the building avoiding direct isolation.


Inside, the building is open to five patios claded with a galvanized ondulated sheet, with the consultations on one side and circulations and waiting areas on the other side, maximising optimal conditions of natural lighting and ventilation through the glazed enclosures.

The profile of the building is slightly overlapped by the incorporation of the rooftop thermal appliances volumes that align with the façade and the voids produced by the entrances and the upper floor terrace.

In the same way, extension of the sidewalks as urban lobbies are produced by folding the building’s corners in the areas of greater traffic blurring the perimeter of the building.

The interiors are solved with white materials, taking care of the precise fit of finishes to the specific use of each space, having mosaic tiles, compact laminate panels, glass and plaster on different walls and absorbent ceilings that along with the natural rubber flooring guarantee a low noise level and a greater inner comfort.



from  archdaily


댓글(0)

Designed by JB FACTORY