*마당 그리고 선큰을 연결하는 스튜디오 [ S-AR stación-Arquitectura ] Taller S-AR Office, Monterrey_Mexico


멕시코 몬테리에 위치한 디자인 스튜디오는 대지가 끝나는 뒷부분에 배치됩니다.

그리고 이 스튜디오는 볼륨의 2/3정도를 마당 밑에 위치합니다. 이러므로써 디자인 스튜디오는

뒷마당으로는 시각적 연결을, 스튜디오 미팅룸과 연결되는 작은 선큰으로는 빛과 자연환기를 통한

내부환경의 쾌적함을 연결합니다. 여기에 지붕위에 설치된 천창은 지면으로 부터 내려가 있는 내부공간에

미팅룸의 클리어 윈도우와 더불어 자연채광과 환기를 유도합니다.



그리고 여기 워킹 스페이스 한켜에 자리 잡은 모델 선반은

프로젝트의 스터디 과정을 보여주는 다양한 MDF모형을 전시합니다.

이것은 모형에 사용된 MDF를 다시 스튜디오 내부를 이루는 도어, 가구, 워킹테이블의

재료로 사용됨으로써 무형의 디자인 프로세스와 유형의 스튜디오 스페이스를

연결하는 건축의 또다른 방법을 보여줍니다.


건축은 그렇게 삶의 일부분으로써 두개의 서로 다른 공간을

두개의 서로 다른 무형과 유형을 연결합니다.


reviewed by SJ



Taller S-Ar are sharing with us their office in Monterrey, Mexico. Placed on the back part of a terrain, a volume is partially buried leaving the visual depth of the existing backyard free, becoming an extension of it.

Placed on the back part of a terrain, a volume is partially buried leaving the visual depth of the existing backyard free, becoming an extension of it. This volume accommodates two working areas. A service module that contains a bathroom, a storage room and a cleaning area divides them. A manual skylight ventilates the module. A sequence of longitudinal skylights brings zenith natural light to the interior of the volume.




Location: Monterrey, Mexico
Type: Offices
Client: S-AR
Architects: S-AR stación-Arquitectura, www.s-ar.mxwww.stacion-arquitectura.com
Project Team: César Guerrero, Ana Cecilia Garza, María Sevilla, Carlos Flores.
Program: Architecture Workshop

Project Area: 100 sqm – Project Year: 2009 – Construction: 2010-2011 – Completion Date: 2011
Photographs: Ana Cecilia Garza Villarreal
Technical drawing / 3D Drawings / Rendering /Model: S-AR stación-ARquitectura
Structural Engineering: Jesús González Sáenz
Construction Site Supervisors: S-AR stación-ARquitectura + Gonzalo Taméz
Building Contractor: Gonzalo Taméz + Enrique López
Materials: Concrete, Steel and Glass
Constructive System: Concrete block walls, reinforced concrete walls, structure of steel beams, slab made by metallic deck and concrete with losacero system
Enclosure: Steel screens and clear tempered glass of 9 and 6 mm
Finishings: Apparent concrete block, apparent reinforced concrete, MDF wooden doors, plaster finish, polished concrete floor and gravel pavements.


The interior space is related on its both ends with two yards. One is used as the main access to the workshop with a stair made out of steel and paving stone. The other is placed aside a meeting room in the back part of the project providing light and crossed ventilation.

One side of the project is furnished, and the other one holds the models of the projects developed in the workshop. So when walking through the space one is flanked all the time with these projects. These models bases were originally made with MDF wood. Now all the space is spread with this material. Doors, furniture and worktables are made of this material, generating a unitary language among the objects and the workshop products.

The perimeter structure consists on a retaining wall of reinforced concrete with “U” shape. It holds an intern system of concrete block walls and a metallic cover. Buried double walls in the longitudinal side conform the drain system for rainwater. It also drains the gain water of the adjacent terrain. The water is collected in tanks placed under the patios and is used to irrigate the existing vegetation.


The nature of the materials was left exposed; witch allows the clear observation of the constructive system from inside the building. The ironwork was handmade, so are the handles and the locks of the metallic frames of the glass doors. These are placed over the ironwork fixed with structural adhesive tape and structural silicone from the outside. This avoids the exposure of the iron, reducing its maintenance. The access to the roof is made by a metallic sailor stair witch make possible the maintenance of the climate machines placed inside a recycled wooden box.


Some old trees from the nearby landscape invade the space of the workshop. The transparent skylights and windows make a great connection with them. The disposition achieves the shade of the trees and the neighbor’s wall reducing the use of air conditioner.
The architecture of the project is synthetic, reductive on its elements, economic and honest in the materials. But at the same time precise and elegant on its use and collocation.



from  architecturelab


댓글(0)

Designed by JB FACTORY