*바이센테니얼 시빅센터 [ Lucio Morini + GGMPU Arquitectos ] Bicentennial Civic Center


장차 아르헨티나의 첫번째 행정 복합 건축물이 될 바이센테니얼 시빅센터는

유서깊은 도심과 새로운 교통 인프라를 연결하는 주요지점에 위치하며

오래된 철도와 수퀴아 강의 랜드스케이프를 실질적으로 연결합니다.


먼저 빌딩A는 빌딩B에 비해 낮고 수평적으로 이루어진 공간적 특징을 보여줍니다.

행정 각부처 사무실로 구성된 프로그램은 시빅센터의 아이텐티와 상징성을 잘 나타내는

콘크리트 다면 프리즘 내부에 구축됩니다. 빌딩B는 마찬가지로 빌딩A에 비해

수직으로 이루어진 공간적 특징을 보여주며 시빅센터의 관리 영역으로 구성됩니다.


45미터 높이와 26미터의 너비를 갖고 있는 입방체는 16미터 상승할때 마다 20도씩 회전하며

새로운 형태를 생성하는데 이것은 기본적으로 삼각형을 베이스로 하는

3차원 공간과 2차원 평면의 기능적 공간이 서로 상호 관계를 갖으며

기하하적 형태로 발전해 나가는 특징을 보여줍니다.

특히 이러한 형태론이 진행되며 구축되는 내부공간은

빛과 그림자의 특별한 관계 속에 다양한 스퀀스를 갖는 공간으로 변화됩니다.

그렇습니다. 시빅센터의 아이텐티를 부여하는 이러한 특징적인 형태는

심미적 아름다움을 넘어서 내부공간과 외부공간의 관계가 갖고 있는 특징을

잘 조율하는 장치이자 아이콘입니다.


여기에 건축물 외형을 수평으로 반복시키며 확장하는 연못은 시민들의 다양한 프로그램을

지원하기 위해 물을 제거하여 다양한 이벤트 장소로써 활용 되도록 계획되었습니다.


심도있는 공간 계획은 이와같이 2차원 평면공간을 3차원 다면공간으로 확장시키며

고유한 아이텐티를 발현하게 됩니다.


reviewed by SJ




The Bicentennial Civic Center will be the first administrative complex to have been designed specifically for that end by the Province of Córdoba, Argentina.

It is located on the edge of the historic center of the city, on a lot that used to belong to the railway tracks.  One of its sides, measuring more than 700 meters, was adjacent to the River Suquia,  and constituted a physical barrier drastically separating the neighborhoods on both sides of the river.  This new urban operation will help diminish the image of the river as backyard of the city, thus transforming the whole sector into a new downtown front.




Architects: Lucio Morini + GGMPU Arquitectos
Location: Córdoba, Argentina
Architect In Charge: Guillermo Pozzobón
Collaborators: Julia Garayoa, Adrián Castagno, Verónica Gordillo, Diego Andres Gómez, Mariana Pelliza, Guadalupe Daher, Cecilia Villareal, Luciana Antonucci, Agustín Elies, Gonzalo Manzanares
Client: Government of the Province – Córdoba
Area: 24,781.60 sqm
Year: 2012
Photographs: Claudio Manzoni, Leonardo Finotti, Courtesy of +


In order to enhance this transformation, new vehicular infrastructure consisting of two bridges across the river and connecting roads has been built; and the landscaping of the River Suquia Promenade -started many years ago- has been completed.  The Civic Center  will be built in three stages; stage one (which has recently been completed) consists of two buildings, A and B.

Building A
A medium-rise building housing the ministries dominates the complex: a faceted prism made out of concrete.  It is based on a square cuboid 45 meters high and with a side measuring 26 meters, which at a height of 16 meters suffers a 20-degree rotation.  This movement generates a more complex morphology based on triangles, which in turn produces a very particular play of shadows and light.  To avoid the flat character present in the early studies for the triangular facades produced by the rotation, a series of geometric rhomboid-based combinations were explored in order to instill tri-dimensionality to the very planes of the facades.  The prism is placed over a shallow pool, which can easily be emptied to work as a civic plaza housing events.

Building B
In contrast with Building A, Building B is a horizontal slab and houses administrative functions.  It is placed over a concrete base incorporating parking and areas that foster interrelationships and social events.  Its language is related to that of Building A, including the rhomboids but changing their scale.


On top of this rests a green volume, which is enclosed by a metal mesh enabling deciduous vines to climb freely.  The vines help regulate temperature, allowing sunshine to reach the building in winter while sheltering it in the summer.  The roof is also green and is covered by grass and flowers.  The extension of this building means there is a large area free of partitions so that offices can be arranged as desired.


The Governor´s house is placed over this plane and consists of a single story freestanding object with mirror-clad faces, with alternating reflections of the sky and the green plane over which it rests.





from  archdaily


댓글(0)

Designed by JB FACTORY