*경사지 바다를 바라봅니다 심플 큐빅 하우스 [ ricardo torrejon schellhorn ] CGM house, limache

반응형


매시브한 큐브들이 감각적인 균형미를 이루는 씨지엠 하우스는 건축주의 두가지 큰

요구사항에서 시작합니다. 요구사항은 어른들 및 아이들의 그룹핑 커뮤티니가 가능한

퍼블릭 스페이스와 각 개실간의 독립성이 보장되는 거주환경 입니다.

이러한 공간 계획은 은유적이지 않은 즉각적인 공간구성을 바탕으로 시작 됩니다.

먼저 건축가는 구분이 가능한 개실을 별도의 큐빅으로 나누어 독립적인 공간을 확보하는 한편

큐빅으로 나누어지는 외부공간을 다시 다양한 그룹 커뮤니티가 가능한 공용공간으로

리디자인 합니다. 이것은 주변환경과 다양한 방향에서 조우함으로써 주변환경에 흡수되는

공간적 특징을 만들어 냅니다. 그래서 그런지 주거형태는 마치 주변에 널려 있는 바위덩어리를

많이 닮아 있습니다. 이렇듯 인공적이지만 자연적인 주거공간 배치에서 우리는 바다의 드라마틱한

뷰포인트와 풍부한 자연 풍경을 담은 뷰 포인트를 각각 개실에서 받아 들일 수 있습니다.

이렇게 흡수된 외부 에너지를 또다시 외부 퍼블릭 테라스로 환원함으로써

주거공간을 막힘없이 흐르게 만듭니다.

단순히 건축비를 생각한다면 일반 주거형태보다 많이 발생하는 외벽면적비 때문에

망설이게 될 것입니다. 하지만 주변 환경과의 조우를 생각한다면 망설임 없이

시작해야 될지도 모르는 일입니다.


reviewed by SJ



the client posed two basic desires: the need for a home that would host large social gatherings consisting of kids and adults, and at the same time to provide a sheltered, private space for the immediate family. chilean architect ricardo torrejon schellhorn's response in designing the 'CGM house' was to split the dwelling into four individual zones - parents, children, common spaces and services - that can, in terms of scale, accommodate large or small groups. the 5000 m2 site offers a wealth of natural habitat, located on a peninsula 20 km away from the coastline surrounded by a natural water reservoir used for recreational purposes. the 30-degree slope meant the need for a concrete plinth, made with a corrugated texture, that would set the stage for the construct and direct views towards the sea and mountains ahead.

the timber frame construction, clad in weathered oak planks recovered from discarded wood from other sites, is made up of four
geometrically similar masses, overlaid on each other and oriented in different directions, benefiting from the protruding forms to create exterior rooftop terraces, in this way creating an urban microcosm that can hold an overflow of guests. the structures are placed to act as a screen from the afternoon sea winds. the interiors on the other hand are each unique, relying on the organization of space and the treatment of material to define unique private residences, rather than simply placing and rearranging various kinds of furniture. the rest of the reclaimed lumber was used to make certain fixtures and stairs, with the left over pieces proving useful as firewood. the spaces are naturally ventilated and include polished concrete radiators darkened with quartz.




from  designboom



728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY