*수직 그리드, 도시입면을 재디자인하는 공동주거 [ X-TU ] Apartment Blocks in Nanterre


도심을 구성하는 수평 그리드는 다시 공동주거를 구성하는 수직 공간 속으로

투영됩니다. 마치 부서진 스카이라인 같은 공동주거 파사드 패턴은 단순히 유니크한

형태를 추구하기 위한 디자인 경향이 아닌 내외부를 통섭하는 공간을 만들기 위한

디자인 코드 입니다. 이것은 마치 거대한 전체에서 하나 하나 조각으로 나누어 잘라 만들어지는 듯한

형태적 착각을 불어 일으키며 도시 패턴의 단편들을 적나라하게 입면에 투영시킵니다.

각기 다른 입면의 지향성은 도시의 다양성과 다중성, 그리고 개성을 나타내는 동시에

혼재 시킴으로써 혼란과 무질서 속의 카오스를 만들어 냅니다.

의도된 무작위성은 자연스럽게 거대한 오프닝 공간과

수직으로 잘려진 슬릿한 틈을 만들어, 그 열린 공간 속으로

외부환경을 내부로 유입시킵니다.  그리고 이렇게 컷오프된 공간은

대지를 투영하는 테라스와 보행자로 구체화 됩니다.


-이러한 패턴을 형성하는 더블 스킨 파사드 시스템은 패시브 솔라 시스템과

상단 캔틸레버 슬래브의 깊은 처마선을 통한 패시브 디자인을 지향합니다.

여름철에는 자연환기를 통한 패시브 쿨링 시스템, 겨울철에는 태양열을

내부로 흡수하여 열에너지를 보존시키는 패시브 솔라 히팅 시스템을 지원합니다.-


reviewed by SJ



A VERTICAL LANDSCAPE

The inspiration to create this architectural landscape in its urban setting came from the original specifications for the project. Strong vertical fragmentation was another requirement, as was a broken skyline. As requested, the south facade features large six- to ten-metre openings, which are integrated by the vertical fragmentation. The volumes are split vertically by planted breaks. These clean-cut spaces structure the organisation of the ground plan and create a transparency between the terraces and the Promenade des Provinces Françaises.

Along the latter, the carved-up volumes are structured into two levels, one – lower – at the level of one of the local roads and the other - higher – at the level of Avenue des Terrasses. The lower section of the buildings forms a single cohesive structure, unifying the whole and providing a solid basis for the vertical landscape. The verticals are accentuated by the use of contrasting materials for the south facade and the inner surfaces of the breaks.

In fact the south facade has a continuous glazed outer layer that forms a glasshouse in winter and provides ventilation in summer. This glazing turns partially inwards towards the bottom of the facade, initiating the passage from one urban space to the other.The assembled volumes, with their vertical, horizontal and transverse planes, form a landscape that is fragmented to a greater or lesser degree but nevertheless cohesive in its diversity.

The whole seems hewn, sculpted out of one material. The urban silhouette is broken against the background of the sky: each volume is just as high as it needs to be. This is a system born of multiplicity and the recognition of individuality…

Backgrounds can be seen through the breaks, illustrating the depth of the block, evoking the next street, telling of other dissected volumes that together create the new urban feel desired by the town planners: a many-faceted, human town that dreams of having a skyline like any major city.



Architects: X-TU
Location: Nanterre,
Architect In Charge: Nicolas Desmazières, Anouk Legendre
Project Leader: Nicolas Jomain
Area: 13,252 sqm
Year: 2012
Photographs: Luc Boegly

Developer: EPADESA
Economics: CET
Hqe: Le Sommer Environnement
Accoustics: Lasa
Site Area: 2,317 sqm
Basement: 1,948 sqm
Nº Of Apartments: 164
Cost: 22.7m Euros + tax



FASADES AND MATERIALS

The facades vary according to their orientation and situation. The double skin of the south facade optimises passive solar gain and the overhanging slabs serve the same purpose as awnings, protecting the interior from the sun. This glazed layer – composed of “nako”-type adjustable horizontal slats – unifies the volume of the building. The slatted windows give substance to the facade, like a taut veil drawn across the occupational diversity of these spaces. So everyone can express coherently a clear individuality whilst preserving the general harmony.

The double skin transforms the facade into a living space, increasing the usage value of the apartments. A glasshouse in winter, a ventilated space in summer, this will invite occupants to experiment with secondary crops at home as part of a personal environmental initiative. The future inhabitants of these apartments will be pioneers of the new way of living. Towards the bottom of the building, this double skin turns back to become one with the facade, forming a cantilevered volume extending towards the square and accentuating the horizontality of the levels.

Coloured openings animate this homogenous skin, a manifestation of its substance. Through their free and random arrangement, they symbolically express the diversity of individual lives and paths. Their depth and thickness vary depending on the facade, their usage value residing mainly in their suitability for sunny conditions. Their warm, dynamic hue responds to the red volumes of the neighbouring buildings. They are cheerful and create a strong identity for the building, asserting it as the habitat of the future for the new breed of town dweller. The west, east and north facades are clad in precast concrete lazured to give a clear pearly effect. They contrast subtly with the south facade. The load-bearing shear walls are of silvery concrete.


LOGGIAS, TERRACES, AND A NEW WAY OF LIVING

The new town dwellers of today aspire to the outdoors, the sun and the wind, to getting back in touch with the world of plants and helping in their own way to improve the environment. Loggia-glasshouses increase the surface area of the apartments, allowing them to benefit from free calories in winter and providing protection from the wind. They also provide an opportunity to experiment with genuine individual off-ground crops.

The loggias serve as internal / external areas of transition and as such, provide an opportunity to move around from room to room by different routes. They also help to mitigate noise and improve thermal management. Experiments carried out on urban roofs in Cuba serve as the inspiration for green terraces on the seventh floor, which will provide kitchen gardens for apartments with no south-facing facade or loggia. Colourful terraces offer sheltered outdoor areas in hollows in the facades.



from  archdaily


댓글(0)

Designed by JB FACTORY