*중국 산야 리조트 [ WOHA ] intercontinental sanya resort


자연과 건축을 연결합니다.

중국 남부 하이남 해변가에 위치한 산야리조트의 건축공간은

자연과 다이렉트로 연결되는 오픈공간을 연속시키는 건축적 특징을 보입니다.

클럽하우스, 200여개의 호텔 객실, 레스토랑, 워터가든, 스파, 스포츠센터

그리고 볼룸으로 이루어진 리조트 프로그램은 내부에 커다란 모자이크 정원을

둘러싸며 커다른 더블유 형태로 배치됩니다. 이렇게 연속된 리조트의 프로그램은

각 공간마다 다양한 식물군이 식생되어 있는 중정으로 연결되며

외부로 열린 오픈스페이스를 형성해 갑니다.

내부에 위치한 빌라 옥상을 녹화하여 다양한 형태의 정원으로 계획한

공간구성이 리조트의 특징 중 하나 입니다.


reviewed by SJ



singaporean firm WOHA has completed the massive 100,548 square meter 'intercontinental sanya resort' on hainan island off the southern coast of china. the collection of villas, a clubhouse, two hundred hotel rooms, restaurant, watergarden, spas, sports center and ballroom are encapsulated within the concept of the garden. each space opens directly to a vegetative feature of varying moods and characteristics, taking an aesthetic cue from configuration of the local rice fields. the exterior of the structures are comprised of neutral tones, light-colored walls and metals under what seems to be the elevated ground. by contrast, the interiors boast bronze, gold, and darker hues.

occupying such a large surface begged for special attention to be placed on sustainable practices. the most prominent feature, the orthogonal mixed green roof provide insulative properties, support an indigenous micro-habitat and include a sophisticated water collection system for re-use within the buildings. the 'W' shape of the floor plan allows all the functions to be exposed to daylight, with a series of perforated aluminum sheets and precast concrete screens to minimize excessive heat gain. deep overhangs and cross-ventilation are present throughout the volumes to minimize cooling costs. an array of local and natural materials exist throughout the project including hand-woven fabric, terrazzo, ceramic tiles and various granites.



project location: 27 luling road, hainan. sanya 572000, china
project dates:
   design inception: november 2006
                        start of construction: november 2007
                        completed: june 2010 (soft opening)
                        full completion: february 2011
project cost:
approximately s0 million

project size:
  built up area: 100,548 sqm
                      plot area: 129,117 sqm.
interior designers:
woha
client:
sanya luhuitou tourist area development company limited
local architect (china):
institute of architectural design & research taiyuan university of technology



from  designboom


댓글(0)

Designed by JB FACTORY