*지속가능한 글래스 티하우스 [ Swatt Miers ] Tea Houses


자연과 공존하는 우리의 현실적인 대처방법

실리콘벨리가 내려다 보이는 언덕위에 위치한 티하우스는 독립적인 3개의 공간으로

각기 다른 프로그램을 담고 있습니다.

먼저 커다란 오크나무 아래에 위치한 270 '명상'티하우스는 자연속에 평온한

명상을 담는 공간입니다. 두번째 372㎡ '슬리핑'티하우스는 거주자의 숙면을 위한

밤에 공간이며, 492㎡ '비져닝' 티하우스는 일체의 기계와 디지털을 배제한

순수한 공간으로 여러 사람들과의 모임과 회의를 통한 창조적인 에너지를

만들어내는 공간입니다. 이러한 개별적인 티하우스는 자연에 대한 '존중'과

'인내'를 바탕으로 자연의 훼손을 최소한으로 하는 지속가능한 건축을 지향합니다.

최소한의 건축행위를 통한 구조적 공간 구축은 티하우스를 지면으로 부터 들어 올린

행인시스템으로, 측면에 위치한 버티컬 코어가 바닥과 지붕을 지지하는 구조로 되어 있습니다.

앞서 이야기 한 것처럼 지속가능한 건축은 패시브 디자인으로 일체의 일렉트로닉 머신을 배제하며,

스틸프레임과 어윙윈도우로 구축된 파사드 시스템을 통하여 자연환기와 자연 채광을 컨트롤 합니다.

최소한의 건축은 자연과 만나는 건축공간에 최대한의 접점을 만들어 주며

인위성으로 인하여 발생하는 자연과의 임팩트를 최소화 합니다.

이러한 조화속에 주간과 야간에 서로 다른 얼굴을 가지는 티하우스는

외부자연환경을 내부로 유입시키는 주간의 소통과

내부불빛을 외부로 발산시켜 숲속의 랜턴으로 변신하는 야간램프의 얼굴을 갖게 됩니다.


reviewed by SJ


The idea for the Tea Houses originated when the client and architect partnered years earlier on the sustainable remodel of the 6,000 square foot main house. During construction the client found respite in a remote location on the site, below a ridge an under a grove of Heritage California Live Oaks. As a high-tech Silicon Valley executive, the desire was to create a place where he could simply retreat into nature.



Years later the vision was realized as three individual Tea Houses. The 270 square foot ‘meditating’ Tea House, nestled under the canopy of the largest oak tree, is a place for individual meditation.

The slightly larger ‘sleeping’ Tea House, approximately 372 square feet, is a space designed for overnight stays. This structure is joined by a sky-lit bathroom ‘bridge’ to the largest Tea House.

At 492 square feet, the ‘visioning’ Tea House is for intimate gatherings and creative thinking. The notion of ‘quiet simplicity’ is a consistent theme throughout – there are to be no phones, internet, televisions or audio systems within the structures.

‘Respect’ and ‘restraint’ are the principles that would guide the construction, and extreme care is taken to minimize impacts to the landscape. The design concept of three separate’ micro’ structures, versus one large structure, enables the project to tread lightly on the land.

And to ensure preservation of the Heritage Oaks’ root systems, the teahouses are literally lifted off the ground, supported by cast-in-plate concrete structural cores. Steel-channel rim joists cantilever beyond the vertical cores to support the floor and roof platforms.

The Tea Houses are passively cooled to eliminate the noise impact from mechanical systems. Steel-framed doors and awning windows provide high/low ventilation.

Natural cooling is further enhanced by shading from strategically located landscaping, including evergreen oaks, bamboo, deciduous maple and gingko trees. Heating is distributed through a quiet and efficient in-floor radiant system.

The sculptural interpretation of a simple tea house has succeeded in a magnificent tribute to the beauty of nature. As the sunlight and shadows move across the hillside the Tea Houses take on different forms- at sunrise the structures disappear into the long shadows; the soft silhouette of the midday sun casts dramatic reflections off the glass; and by evening, the structures glow like lanterns.

Viewed from afar or viewed from within, the Tea Houses are works of art living amongst the trees and grasses of their native California hillside.



from  dezeen


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY