*코르텐강 세컨드 하우스 [ James & Mau ] Infiniski Menta House


스페인 한적한 교외 숲속에 위치한 적갈색 코르텐 강으로 마감된

하우스는 자연과의 교배를 위하여 특별히 고안된 하우스 입니다.

건축주의 평화로운 주말생활을 위한 세컨드 하우스는 심플한 코르텐강이

인상적인 단층 건축물로 연면적 100제곱미터 안에 센터 리빙스페이스와

오프키친 그리고 2개의 룸으로 구성됩니다.

앞서 이야기 한것처럼 자연과의 교류를 위한 주거공간은

파사드 시스템을 이루는 커다란 코르텐 강 슬라이딩 셔터 시스템에서 잘 나타납니다.

손쉽게 변형되는 하우스의 파사드는 때로는 솔리드 박스로 때로는

오프닝 스페이스로 변형됩니다. 적갈색 솔리드 박스는 자연과 대조를 이루는

인상적인 뷰 포인트를, 셔터 시스템으로 열려진 오픈스페이스는 또다시

내외부를 연결하는 펀칭메탈의 패턴으로 확장됩니다.

-펀칭패턴은 주간에는 강렬한 태양빛을 필터링 하는 역활로,

야간에는 내부로 부터 발현되는 빛에 투영되는 패턴으로

자이언트 램프로 변신합니다.-

코르텐강의 적갈색 녹은 인상적인 뷰를 만들기 위한 아이텐티가 아니라

시간의 흔적으로 자연과 동화되려는 작은 의지 입니다.


reviewed by SJ



The house of 100m2 is designed in the shape of a cube organized on one level, including a central living area with an open kitchen, 2 rooms and a common bathroom.

Located in the country side of the Tarragona Province, the project was thought of as a weekend house, which needed to be easy to use, efficient and which would take full advantage of its natural surroundings. The house was designed as a “living Box” which can be “opened”, “closed”, “switched on” “heated”, “cooled down” efficiently, easily and rapidly. The house is designed as a cube ‐ rational and functional ‐ where the transition between exterior and interior areas is as fluid as possible.




Architects: James & Mau
Location: ,
Project Year: 2011
Photographs: Luis Salazar

Project Area: 100.0 sqm
General Contractor And Manager: Infiniski

The façade system uses Corten Steel panels which create an eye‐catching contrast with its natural surroundings. The shutters play an important role both for the aesthetic value of the house and its energetic efficiency. The Shutters, which are completely integrated within the façade, use perforated panels of Corten Steel. The panels are perforated with the shape of Mint leaves which project luminous forms in the interior during day and in the exterior at night, a little like a “light box”. Those perforated shutters, when closed also work as a solar protector allowing air and light to pass through.


The project relies on a bioclimatic architecture adapting the form and positioning of the house to its energetic needs: natural ventilation, passive solar design, intelligent façade system, natural shades ect.


Instead of using shipping containers, Infiniski decided to use 4 prefabricated (inhouse) metal modules. The house uses 3 modules (ISO transport) which serve as structure. The walls are composed of an eco‐friendly insulation layer made of sheep wool, and cellulose panels. With the joint action of its bioclimatic design, the use of eco‐friendly building materials, the use of renewable energies ( in this case Biomass heating and solar panels) the house gains very high thermal efficiency and was recognized with the highest level of energetic efficiency (Certification A) by the Regional Institute of Energy ICAEN. This allows a reduction up to 60% of energetic consumption.



from  archdaily


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY