*이티에프이, 테니스 센터 [ Matija Djedovic ] Innovative Tennis Center in Bulgaria with ETFE Inflatable Facade


이와 같은 혁신적인 테니스 컴플렉스 센터는 불가리아 바르나 도시개발 프로젝트에 

속해 있습니다. 바르나시의 새로운 관광명소로 성장하게 될 테니스 컴플렉스 센터의

형태는 3단계로 구분되는 특징을 보여줍니다. 처음 테니스 컴플렉스를 접할때

만나게 되는 가장 매력적인 비정형 형태의 센트럴 스타디움

주위환경속에 조화를 이루며 지형속에 자리잡은 2개의 모던 센트럴 스타디움

으로 각기 다른 형태적 특징을 보여줍니다.

또한 5개의 존으로 구성된 배치는 보조필드, 센트럴 스타디움, 스타디움1, 센트럴 퍼블릭 스페이스

사이에 위치한 2개의 스타디움 그리고 지하주차장으로 구성되며, 약 1만 4천명을 동시에 수용 할 수 있는

좌석이 계획되어 있습니다.

그리고 무엇보다 테니스 컴플렉스 센터를 빛나게 하는 메인 스타디움의 파사드

이곳의 랜드마크로써 새로운 멤브레인 시스템이 적용됩니다.

스타디움의 내외부를 구분짓는 홀캐인 형식의 구조를 베이스로 3가지 타입으로

구축되는 파사드 패턴은 크게 언히팅 스페이스 부분, 히팅 에어 스페이스 부분, 그리고 히팅 다크

스페이스로 구분되며 각각 보이드 스페이스와 이티에프이 스페이스 그리고 pvc 스페이스로

계획됩니다. 내부 공간에 따라 반영된 파사드 시스템은 전체 볼륨의 깊이와 질감을 나타내는

텍스쳐로 작용하며 파사드 퀄리티를 조절하는 요소로 작용합니다.


reviewed by SJ


This is an innovative Tennis complex designed by Matija Djedovic M.Arch.  ”Tennis complex Varna” is situated in Bulgaria, on the  island in the central part of town Varna called “Ostrovo”. The project aims to be landmark for new impulses to urban development in Varna.


The idea is to create a visual link between the City of Varna and the observed locations. So the morphology of Varna transferred  in three steps  to the field configuration. When you’re approaching the Tennis complex, your attention is attracted by the amorphous shaped, modern Central stadium that is in harmony with environment, on one side, and on the other side Stadium 1 which is dig  in the hill so it wouldn`t change the shape of terrain.


The complex is divided into five zones: auxiliary fields, Central stadium, Stadium 1, the central public space between the two stadiums and parking located under ground (1 000 vehicles).  The capacity of the Tennis complex is about 14000 seats and area of the complex is 117429 m2.

Membrane of the Central stadium is seen as a new architectural element, which contributes to the creation of the aesthetic richness of the project. The final treatment of membrane is perforated sheet.  In the structure of the building where exist indoor and outdoor spaces, heated and unheated spaces…. holes cane be treated in three ways (1.unheated spaces – no filling; 2.heated air spaces – ETFE foil; 3.heated dark spaces that do not require light – PVC membrane). The use of this materials unfluence on the depth on texture of the facade, shaped facade and effect on her aesthetic qualities. This element increases the interest and enjoyment in the building, improving its usability and positive impact on visitors.

On the Copmlex can be applied different types of renewable energy. Because of  the excessive frequency of people this project will focus on the piezoelectric plates.  The intention is to build the most efficient Tennis complex, which will base its maintenance without the use of non-renewable energy. In this way the whole complex not only to produce electricity for their own maintenance, but in the future could be supplied and a residential block, part of town…,  with electrical energy. This kind of design will represent the small power plant based on „clean energy“ where the object lives 24.07.

For all its respectful understatement, the Tennis complex will become a distinctive feature of the City. It improves the inmediate environment of „Ostrovo Varna“ and acts as a stimulus for other positive developments in the adjacent urban structure, the surrounding district and the whole urban environment.




from  evolo


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY