*콘크리트 그리드 파사드 [ Christ & Gantenbein ] Office Building in Liestal

반응형


파사드를 디자인하는 모듈은 평면을 지배하며 이렇게 지배당한 평면은

다시 파사드를 제어합니다.

강렬한 볼드함이 느껴지는 리테일 앤 오피스 빌딩은 역사와 헤드오피스

사이에 위치한 삼각형 대지위에 계획되었습니다. 또한 계획된 건축물의 건축면적보다

작은 대지의 크기는 빌딩형태를 저층부로 깍아지는 듯한 테핑된 형상을 보여줍니다. 여기에

다크 진회색 컬러의 콘크리트는 거친 콘크리트의 느낌과 다이나믹한 구조적

볼륨을 동시에 전달합니다.


파사드 디자인 베이직 패턴은 2.65미터의 와이드한 그리드로 오피스 플랜을 디자인 합니다.

-파사드 그리드 디자인은 다크 페어 페이스드 콘크리트 모듈로 균등하게 나누어지게

디자인됩니다. 이것은 외부 파사드 모듈이 내부 오피스 모듈을 결정하는 요소로

작용하는 동시에 방법이 됩니다.- 또한 이러한 그리드 패턴은 내부 오피스 플랜을

서로 다른 크기의 오픈플랜으로 구성 할 수 있도록 도와주어 사용자의 선택에 따라

모듈에 근거한 평면을 얻을 수 있도록 합니다.


reviewed by SJ




The striking six-storey retail and office building building occupies the triangular site between the station and the head office of Basellandschaftliche Kantonalbank (BLKB). The constrictions of the site meant that the building’s footprint had to be smaller than its upper storeys, resulting in a downward tapering shape, and the dark anthracite-coloured concrete conveys a sense of robustness and stability at this dynamic location.




Architects: Christ & Gantenbein
Location: Liestal,
Design Team: Mona Farag, Anna Flückiger
Project Year: 2011
Photographs: Roman Keller

Project Area: 1,675 sqm
Gross Floor Space: 9,659
Client: Basellandschaftliche Kantonalbank


The main entrance into the central hall and to the shopping area features an imposing shop window front facing the station square. The entrance leads to the shops on the ground floor and to the upper storeys. The receding façade at ground floor level creates a generous protected area in front of the shop windows for passers-by as well as for those waiting for buses, thus achieving a marked improvement in the quality of this public space.


The access for deliveries and to the storage facilities and technical services area has been separated and approaches from the lower Soodweg on the eastern side of the building. The two car parking floors underground are accessed via the BLKB’s car park building.



The basic motif of the façade design results from the 2.65 m wide grid used for the office design. The building façade is evenly divided into façade elements in dark fair-faced concrete, with the width of each element being that of the office grid. The grid pattern was chosen to allow the floor space to be used for different sized units, i.e. for individual, combined and open plan offices. The floor spaces are arranged around a central services core and, with a depth of 7 to 10 m, provide the flexibility to accommodate a range of functions.

The building is the first important component of the development plan for the new station quarter in Liestal.



from  archdaily


728x90
반응형

댓글(0)

Designed by JB FACTORY