*수평메스가 인상적인 병원건축 [ KSP Jürgen Engel Architekten ] Ulm Surgical Center


공중을 부유하는 듯한 장축의 수평메스가 인상적인 병원건축입니다.
병원의 테크니컬한 기능적 공간 배치를 중앙축을 따라 정렬합니다.
이렇게 정렬된 공간들을 다시 두개의 수직공간으로 분리하여
공중으로 부유하는 듯한 수평메스포디엄 스페이스로 구분됩니다.
주출입구로 부터 연계되는 포디엄 스페이스는 외부 랜드스케이프와 내부 중정을
연결하는 동시에 12개의 수술실과 집중치료실 그리고 외래진료동으로 구성됩니다.

특히 160미터에 달하는 수평메스는 포디엄 스페이스와 공간적으로 분리되어 환자들을
평온하고 안락하게 케어합니다.-235 베드 설치- 그리고 외부 파사드에 설치된 컬러클래스
각각 전면과 후면에 수평라인을 따라 설치되어 병실블록을 외부에서는 다양한 애니메이션 효과
내부 병실에서는 평온한 분위기를 연출시킵니다.
이것은 병원을 구성하는 컬러코드와도 연계됩니다. 4가지의 따뜻한 컬러-엘로우, 오렌지, 레드, 브라운-는

각 공간의 특성을
대표하며 공간의 기능적 분리를 암시하는 동시에 이곳을 이용하는 환자와 방문객 그리고 스탭들에게
평온하고 행복한 실내분위기를 유지하는데 도움을 줍니다.

reviewed by SJ


 has recently finished a new surgical center in Ulm, Germany, which marks the largest hospital construction in the state of Baden Würtemberg.  Opening this month, the building seeks to blend into the surrounding landscape, while catering to the demands and offering the functionality of a state-of-the-art medical facility.




Architect: KSP Jürgen Engel Architekten, Munich
Location: Ulm,
Client: Universitätsklinikum Ulm
Competition: Awarded First Prize
Construction Date: April 2008
Completion Date: June 2012
Project Area: 68,500 m²
Photographer: Jean-Luc Valentin


Upon entering through a spacious foyer pavilion, the hospital is organized about a main two-story spine, the central axis, which leads to all specialist departments and functional units. The corridor combines the base structure with the ward block, and features a glazed wall looking out into the landscape.

The building is organized in two sections with a dominant horizontal “floating” bar supported by a base structure that is embedded in the landscape with green courtyards.  The ward block, a 160-meter-long structure rising up above the natural lie of the land, offers a total of 235 beds, while the podium structure houses a dozen operating theaters, the Intensive Care Unit, and outpatient departments.  Both sections allow plenty of daylight into the building, with a close connection to the greenery on the ground level.


“The challenge was to group the various functional aspects into a simple yet expressive architectural form and combine them with the environment. The clear separation of medical treatment and ward block is an innovation in this form. Our concept, which we call the ‘Ulm model’, has already served as the template for further architectural designs in hospital construction. Our spacious, light building is designed to eliminate patients’ fear and the typical feeling of unease people often have in a hospital,” explained Jürgen Engel.

KSP has intetgrated colors with the hospital based on four warm tones: yellow, orange, red and brown. Each atrium and courtyard is marked with one of these four colors. Bright and friendly materials create a pleasant atmosphere inside the building for patients, visitors and staff.


On the exterior, the façades along the ward block are structured horizontally following the formal lines created by the story ceilings and given a visual frame. Multicolored glass openings animate the front and rear façades and create a particular lighting mood in each patient room.


The new hospital will allow the six departments of Ulm University Hospital –  previously scattered over various sites – to be brought together in one building which will further improve medical care in the Ulm region.  Plus, the massive building, which offers gross floor space of around 70,000 sq.m., was completed in four years within the scheduled timeframe and budget.



from  archdaily


댓글(0)

Designed by JB FACTORY