*리버사이드 파크 놀이동산 [ JMDdesign ] Blaxland Riverside Park


놀이동산은 아이들에게는 가장 큰 행복을 주는 장소임에 틀림없습니다.

여기에 놀이와 관련된 각종 키오스크와 편의시설은 이곳을 아이들뿐만 아니라

어른들의 평화로운 산책의 장소로도 이용되기 충분합니다.

기존 대지가 가지고 있는 장소성과 지형적 특징을 그대로 받아 들인 

놀이동산의 결과물은 리버사이드 파크를 바라보는 정적인 아웃도어에서

활동적인 아웃도어로 변모시킵니다.

특히 대지레벨 차이의 공간적 연속성을 연결하는 놀이기구

때로는 아이들에게 언덕을 오르는 클라이밍 손잡이로

시원한 바람을 맞으며 내려오는 미끄럼틀로 구체화 됩니다.

그리고 언덕과 언덕사이에 설치된 그물놀이망과 분수광장은

아이들에게 또다른 즐거운 장소로 이용 될 것 입니다.



reviewed by SJ


In early June 2012 JMDdesign’s latest project, Blaxland Common Regional Playspace was officially opened. The new regional scale playground and associated kiosk, amenities block and car park were commissioned to expand the recreational opportunities of the Hargreaves and Associates masterplan designed for Blaxland Riverside Park. The park is one of a number of parks that make up Sydney Olympic Parklands.




Design Team
Principal James Mather Delaney design – Ingrid Mather, Anton James, Kathryn Stewart, Don Kirkegard & Nick Brown.

Sub Consultants
Northrop Consulting Engineers (Electrical, Hydraulic, Structural)
Tonkin Zulaikha Greer (Architects)
Waterforms International
Consulting Coordination (Playground Certifiers)

Construction
Perfection Landscapes
Co-ordinated Landscapes

Total play corridor: 13,500m²
Kiosk building: 70m sq²,
Covered outdoor seating area: approx. 140m²sq
Car park: 142 space
Tree house height: 13.5m tall structure, Structure made from galvanized steel, FC sheeting & stainless steel mesh, sustainably certified hardwood timber
Water play area: 165m² wet disc, 170 water jets
Sand play area: 30m²


JMDdesign conflated the dominant earthforms of cones, cuts and terraces, established by Hargreaves and Associates to design a distinctive new project that maintains a dialogue with its context. A 200m long 3m high earth berm with conical voids and angular slices is the armature for play. It runs parallel to the existing 3 terraces and inverts the language of the existing conical fig mounds. Custom designed and proprietary items are built into and around the dominant earthform and include; a double flying fox, tunnel slides, ground mounted slides, a giant swing, climbing walls, tunnels, a suspended climbing net, a 12m high tree house, a sand pit and a water plaza with 170 jets.


Play is organized to create a constant flow of play for children with the most active and high energy elements located at the eastern area of the playground and the more passive play at the western edge of the berm where the sand play and water plaza are located. The Tonkin Zulaikha Greer (TZG) designed kiosk and petal roof canopy are located overlooking the water and sand play.


The new carpark and amenities building are located along the southern edge of the park, on the far side of the large grass common. These are connected to the new kiosk and playspace by a newly constructed axial path as called up in the Hargreaves masterplan.



from  plusmood


이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY