*캐나다 화이자 [ Menkès Shooner Dagenais Le Tourneux Architectes ] Pfizer Canada inc Siege Social

고속도로변에 위치한 캐나다 화이자의 디자인 목표는
확실한 아이텐티 구축을 통하여 기업의 이미지를 외부로 투영하는
건축물을 구축하는데 목표를 두고 있습니다.
그것은 건축물을 감싸고 있는 투명한 글래스를 통한 건축적 화법으로,
내외부의 경계를 없애어 내부 화이자의 생물학적 약품생산의
모습을 여실없이 외부로 발산합니다,
여기에 빛의 기울기에 따라 광폭으로 색이 변화하는
펀칭메탈의 사용은 은색과 금색이라는 두가지 상반된
컬러를 마치 두개의 다른 텍스쳐를 사용하여
교묘하게 버무린 듯한 착각마저 들게 합니다.
그것은 로컬 벽돌의 텍스쳐와 스케일을 반영한 펀칭메탈의
작은 오프닝 스크린에 유닛별로 구축된 비비드한 현대적인
디자인에서 찾아 볼 수 있습니다.

무척이나 건축물이 차가워 보입니다. 하지만 화이자가 전달하고자 하는 것은
자신들의 철두철미한 차가운 지성이 만들어 내는 따뜻한 인간삶의 행복이 아닐까 싶습니다.

reviewed by SJ


The Pfizer Canada reconfiguration project makes a very clear statement. The architectural design focuses on promoting the corporate identity of the company located on the Trans-Canada Highway. The strategy is to use the building space in a transparent and expeditious manner through the prominence of glass in the structure in order to open the corporate headquarters to the world. To ensure a corporate image that is solidly embedded in the site, we worked around the idea of blister packs. This important feature of biopharmaceutical production is used as the visual key for the completion of the building facade, walls and furnishings.


Architects: Menkès Shooner Dagenais Le Tourneux Architectes
Location: Kirkland (Québec),
Client: Pfizer Canada inc.
Project Architect: Anik Shooner
Team: Jean-Pierre Le Tourneux, Paolo Zasso, Julie Morin, Kristi Ante, Marlène Bourque, Marc-Antoine Chartier-Primeau, Mylène Deschênes, Shahinda Eldessouki, Pierre Gervais, Jean-François Jodoin, Vincent Lauzon, Josiane Mac, Isabel Noël, Annie Paradis, Harvens Piou, Gaétan Roy, Isabel Roy , Michel Tessier
Engineers: Bouthillette Parizeau et Associés, Marchand Houle et associés, SDK et Associés
Photographs: Courtesy of  Menkès Shooner Dagenais Le Tourneux Architectes



The alveolate structure has been transposed to create an elegant motif displaying a variety of textures that responds to the changing light. The screen openings of the facade reproduce both the scale and the texture of the local brick, which are enriched through a wide range of colors ranging from silver to gold. The blue of the Pfizer logo is also very visible and create a recurring theme; it occurs both on the external facade and in the core of the building. A bond is created between the industrial park, the highway, the company and the building space. Vivid and contemporary, the facades give expression to the unity of the whole. Inside, the redefinition of the site offers brand new, healthy and inspiring workspaces leading the way to a greater economic impact while attracting utmost qualified employees.



Change in culture. The occupancy ratio between common areas and closed offices went from 44/56 to 85/15. Eight hundred and sixty individual work stations have been streamlined and opened up through innovative design to increase productivity and the comfort of users. They focus on intercommunication between employees and an enhanced approach to cooperation. The interconnections are tangible: work, relaxation and service areas have been designed to innovate and optimize the sharing of ideas. All work stations are enclosed by lateral and transversal traffic corridors to ensure fluidity and ease of movement between groups.

Physical departmental barriers have been removed in order to promote the social values of the company. Access points offer the possibility of modifying group working areas, particularly in terms of workloads. Flexible and open work areas have been developed as well as private areas, glassed conference areas with a view over the gardens and the work rooms located on the periphery of the working areas. The result of this organization is a fluid ring of traffic. The full redefinition of work functions and qualities for employee work stations ensures that employees will discover new ways to live and work.



The construction materials used, such as clear and opaque glass, aluminum and wood, reflect ambient light to create texture. The distribution and arrangement of these primary materials also highlight the multiple functions of various spaces. The entrance way to the main building offers luminous integration to the new façades which act as curtain walls. Materials were chosen not only for quality and longevity, but also for their technical features and plasticity.

The design concept is based on the enhancement and the democratic access to natural light, in order to ensure that it illuminates each work station. The floor plan made possible the generous use of windows to ensure an abundance of natural light and views. All work areas are bright and luminous. The closed offices and conference rooms have windows and are located in the central nucleus of the building in order to benefit as much as possible from borrowed light. Thanks to an open design, most work areas have optimal access to natural light.




from  archdaily

댓글(0)

Designed by JB FACTORY