*네덜란드 형태미가 보인다. [ Karelse & den Besten ] Fort Cortina

벽돌이 가지고 있는 물성은 구태연 하지 않습니다.
오랜시간동안 우리 곁에 있어온 만큼 벽돌은 따뜻하고 친숙하며
안정적인 이미지를 구축합니다.
암스테르담 부두가에 위치한 포트 코티나는 3층으로 이루어진 공간안에 사무실과
창고를 벽돌로 마감함으로써 그래픽적인 메스감과 더불어
친숙한 공감대를 형성합니다.
또한 이러한 그래픽적인 메스감은 내부의 각기 다른 공간들을
내부 중정을 기점으로 연속시킴으로써 다양한 창문의 크기로
표현됩니다. 그리고 이와 동시에 외부의 아름다운 풍경이 창문으로
투영됩니다.

내부 중앙에 위치한 중정은 외부 파사드와는 사뭇 다른
시퀀스를 연출합니다. 마치 수도원을 관광하는 듯한 분위기를
연출하는 열주와 그것을 연속시키는 테라스는 따뜻한 삼나무로 마감되어
단단한 껍질 속의 연한 속살 같습니다.

정말 네덜란드 스럽다는 표현이 맞는 형태미를 보여주네요.

reviewed by SJ



Clay bricks infused with metal shavings make up the orthogonal exterior of an office and warehouse in Amsterdam designed by a graphic design agency.


Rotterdam studio Karelse & den Besten, who usually design brochures and logos, completed for the headquarters for gift retailer Cortina alongside a construction management team from TPAGH architecten.



The wharf building named Fort Cortina is located on the site of a former shipyard and was modelled on traditional Moroccan forts.



Behind the brick exterior, three floors of offices and stockrooms surround a cedar-lined courtyard at the building’s centre.



Staggered floor plates create balconies overlooking this courtyard, while additional terraces can be found on the building’s sedum room.



A few other large buildings with brick exteriors have recently been featured on Dezeen – see our earlier stories about a community centre in Hungary punctured by square windows and apartment blocks in Prague with herringbone patterned facades.



Fort Cortina

As a graphic design agency we already had a long cooperation with Cortina, a wholesale in gift items, before they asked us to design their new headquarters. It was our first architectural assignment.



Fort Cortina is built on the premises of the NDSM-wharf, a former shipyard located on the banks of the river IJ in Amsterdam.



In this harsh environment we designed an office and warehouse building that looks like a Morrocan fort.



A monolithic structure, rough on the outside with metallized brick walls and smooth on the inside patios that are lined with cedar wood.



The dynamic lay-out of the facades is a reflection of the different rooms that vary in height and size. A result of our intention to make an exciting interior with small and big views over the river. Rooms to hide and rooms to expose.



A commercial building that almost fits like a home. The patios at the hearth of the building are inspired on a monastery tour.



A space for reflection and a way to give light to the interior and to create outdoor recreation areas with footpaths on the roof, which is planted with sedum for an optimal indoor climate control.



Architects: Karelse & den Besten, Rotterdam
Location: Amsterdam, The Netherlands
Project year: 2008
Project area: 1000 sqm

Cliënt: Cortina, Amsterdam
Project management: TPAGH architecten, Hoorn
Contractor: Klies & Jozef Bouw, Volendam



from  dezeen

댓글(0)

Designed by JB FACTORY