*지속가능한 리조트, 밍탕 핫 스프링 리조트 [ CT Design ] Ming-Tang Hot Spring Resort

'건축속에 자연이 있고 자연속에 건축이 있다.'
건축가의 시작은 오성급 리조트 호텔을 고급재료와 값비싼 치장물로 덮는 럭셔리 공간이
아닌 자연과 조우하는 심도 깊은 리조트 호텔을 만드는 것에서 시작합니다.
베이징에서 차로 한시간 거리에 위치한 바저우는 뚜렷한 사계절을 보이는 장소로써
겨울에는 북서측에서 차가운 바람이 여름에는 남동측에서 서늘한 바람이 불어오는
기후적 특성을 보입니다. 이것은 건축가에게 건축공간이 앉혀진 배치와 새롭게 조성될
외부 자연환경에 대한 단초를 제시하게 됩니다.
먼저 북측에 차가운 겨울 바람을 막아줄 언덕과 남측으로 열린 호수 뷰를 조성합니다.
그렇게 북측 언덕을 등지고 배치된 리조트는 남측방향으로 자연과 조우를 시작합니다.
여기에 기존의 자연환경에 맞물려 새롭게 조성되는 3구역의 랜드스케이핑은
호텔과 빌라를 서로 다른 위치에서 각기 다른 테마의 자연으로 조닝하게 됩니다.
-높은 언덕에 위치한 잔디공원, 언덕 서측에 위치한 숲 그리고
저지대로 펼쳐진 핫스프링 공원으로 구분된다.-

외부자연환경과 최대한 많은 조우를 위한 리조트의 리니어한 공간 선형은
연속적인 3개의 순환고리로 구현되었습니다. 여기 순환고리 중심에
조성된 조경은 건물 외곽에 면하고 있는 기존 자연과 연결되며
리니어한 내부 공간을 외부와 확장하는 중요한 구심점 역활을 수행합니다.
이러한 순환고리를 루프라고 부르며 루프는 3개의 구간으로 나누어 계획되어
각각 특화된 자연과 교감하는 공간을 만들어 냅니다.
-워터존: 외부 스위밍풀장과 내부에 로비, 카페, 스파로 구성
플라워존: 레스토랑
밤부포레스트(대나무숲)존: 게스트룸
3개의 구역의 조닝 됨-

이와같이 건축가는 외부환경과 내부의 건축공간의
조우에 대한 심도 있는 고민을 통하여 보다 많은 내부공간이
최대한 외부 자연환경과 접하면서 자연이 만들어 내는 건축적 환경을
리조트를 이용한 투숙객들에게 선사하려고 합니다.
이것은 자연을 겸허이 받아 들임으로써 건축은 주위자연환경과
환상의 하모니를 이루는 좋은 공간을 만들어 냅니다.
예전에도 이야기 했지만 우리는 자연을 이길 수 없습니다.
또한 자연을 지배 할 수도 없습니다. 우리가 디자인해야 하는 것은
인공적인 공간이 아니라 자연을 담는 그릇입니다.

reviewed by SJ



BACKGROUND

With advantage of location about distance from Beijing city by car in 1 hour and resource of hot spring, Bazhou has been planed and developed as hot spring town in Hebei Province of China. There are 6 pieces of land allotted to 6 investment groups in the new development area and the project is 1 of 6 hot spring resorts.



Architect: CT Design + Cooperation Team
Location: , Hebei Province, China
Site Area: About 12 hectares at the first phase
Investment: About 600,000,000 TWD
Hot Spring Hotel Area: 13,000 sqm approx.
Design Team: C T Design, Taipei Taiwan, Yuan-Sheng Chen, Chin-Ling Tseng, Ya-Hsin Chen, Annelie Hakansson
Cooperation Team: LPD Landscape Planning & Design Inc, Tokyo Japan; Yutaka Akama; Hideyuki Ishii; Michiko Yokota and Light
Completion: Nov 2010
Photographs: Tony



ISSUE & AGENDA

How to redefine quality for 5 star resort hotel which is not mainly by it’s physical luxury but more about rich nature experience is the issue we have and how to create resort as one sustainable environment is our main concern. Therefore, environment goes first, then landscape experience, architectural form is just based on how to integrate it with surroundings.


SITE SITUATION

The site is flat which is about 18 hectares in rectangle shape (12 hectares for the first phase) and as normal northern landscape in China. Cold winter wind comes from northwest direction and cool summer wind comes from southeast direction. Moreover climate and landscape situation is very different at 4 reasons – spring is comfortable, summer is hot which will reach to 32 degree at highest, autumn is cool, and winter is cold about minus 10 degree at lowest. So how to use these varied experience for resort is the one of main points for design.


ABOUT PLANNING & LANDSCAPE

More Nature, More Sustainable
New topography created intends to respond to site’s situation which is to have high hill at north side working as defence for cold winter wind and low hill at south side to guide cool summer wind into the site.

Topography also works as base to creates three landscape typologies which will create multiple landscape experience – the hilltop as grassland, the hillside as forest, and the low land as hot spring. Hotel and villas will be set at different position and zoning as groups with different landscape theme such as hot spring, forest, and lake.

As hot spring resort, water is the main subject and is used as main landscape element. From hot spring to SPA, from dam to waterfall, and from water courtyard to surrounding lake, we intend to create more chance for guest to experience hot spring in many different ways.

About water system, secondhand hot spring is collected and pumped into waterfall and water wall in courtyard. Water will flow from high level to low level, from inside to outside, from water courtyard to entrance pool and down to lake and river. Finally water will be pumped back to water courtyard at the end pool of river as one circulating system.



ABOUT ARCHITECTURE & SPACE

Architecture in Nature, Nature in Architecture
“Architecture in Nature, Nature in Architecture” is our basic concept for the hotel. In the way, we intend to create weak and humble architecture which is harmonious and consistent with surroundings.

We take linear form for building as the way to integrate it with surroundings in stead of creating one big solid object as normal business hotel on landscape. Linear form is as loop putting on topography which still will keep landscape inside and can give maximum proximity and access to the landscape. Moreover, it also works as corridor to guide guest experiencing environment and as the best circulation for flow of people as well.

Based on arrangement of landscape, the hotel space is arranged in 3 loops following topography from level +0.2m up to level +1.1m.


3 LOOPS

Loop 1: Lobby, Café, SPA, indoor / outdoor swimming pool – water zone
Surrounded by water and looks like standing on it, our intention is to integrate inner space with surrounding big water. And due to temperature difference, hopefully hot spring could create kind atmosphere that hotel will look like as in mist in winter.

Loop 2: Restaurant – flower zone
Surrounded by flower and encircling sakura courtyard, we intend to create kind atmosphere which is comfortable and refined in restaurant.

Loop 3: Guest room area – bamboo forest zone
Due to it’s special character and ability to survive in winter, bamboo is chosen to create forest for guest room area which is not just only to provide privacy but also create kind feeling of meditation, especially for hot spring area in guest room towards bamboo courtyard.



EXPECTATION
We hope this resort could be as an environment which people can experience by not just only vision, but hearing, smell, and touch as well. It is just simply you can hear voice of water, birds, and wind going through bamboo, and can feel hot spring and smell flower as well.




from  archdaily

댓글(0)

Designed by JB FACTORY