*컨테이너 하우스 [ patrick partouche ] maison container lille

건축가나 디자이너라면 누구나 한번쯤은
컨테이너를 이용하여 공간을 계획하는 생각을 해봤을 거다.
아마도 그것은 산업적인 치수에 적합하도록 계획된 볼륨의 사이즈
때문은 아닐까 싶다.-운송을 위해서는 차량의 사이즈와 도로의 너비 치수,
선적되는 배와의 관계, 그리고 세상의 어떤 수하물도 넣을 수 있는
볼륨의 치수 등 우리 삶의 모든 치수를 반영한 크기? 좀 과장된 이야기 일 수도 있지만....-

멘션 컨테이너 일리는 한적한 시골마을 프랑스 일리 지방에 설치된(?)
8개의 컨테이너 박스를 이용한 멘션입니다.

208 스퀘어 미터에 달하는 적층된 리빙스페이스는 컨테이너와 그 간극을 연결하는
그레이즈 판넬로 구축됩니다. 여기에 수하물의 진입을 담당하는 기존의 도어는
외부로 부터 내부를 보호하는 안전장치로 사용하는 동시에 직사광선으로
실내를 차양하는 장치로 사용됩니다.
더욱더 재미있는 사실은 이와같은 멘션을 단 3일만에 구축하였다는 사실이지요.
프리케스트 공법으로 구축된 콘크리트 기초위에 쉬핑으로 사용하던 컨테이너 박스를
트럭을 이용하여 운반한 후 크레인으로 블록 쌓아 껴 맞추듯이 조립을 합니다.
일련의 구축방법과 디자인의 퀄리티를 볼때 우리에게 시사하는 바가 매우 큰 프로젝트라는
생각이 듭니다. 그리고 구축시간 자체가 짧다는 것도 상당한 매력으로 작용하지요.
이야기는 하지 않겠지만 다양한 장소에서 다양한 프로그램으로
구축될 프로젝트를 한번 더 기대해 봅니다.

reviewed by SJ


french architect patrick partouche has recently completed 'maison container lille', a single family residence created from eight shipping containers within the countryside of lille, france. the stacked units combine to generate 208 square meters of living spacewhich overlook a field with cows through a facade of glazed panels. the original doors on the ground and upper level may be opened or closed from the outside for privacy or to protect from direct sunlight. resting upon reinforced concrete foundations, the dwelling was installed within three days on-site. the maritime containers were transported by truck and placed during construciton with a crane.


program: single-family
year: 2010
area: 240m ²
duration of studies / work duration: 6 months / 6 months
specific materials used: recycled and managed eight containers, terracotta, metal, wood, polycarbonate, glass



large polycarbonate and glass bay windows with low-e coating and argon gas infill clad the front and rear elevation, serving as a thermal bridge and providing plenty of natural light. the removed corrugated sheets were introduced as decorative elements within the living spaces. the exterior complies with local regulations while the interior material palette of galvanized steel, poppy red columns and wood generates an industrial atmosphere as desired by the inhabitants.




from  designboom

댓글(0)

Designed by JB FACTORY