*멀티미디어센터 내부를 흐르는 곡선 돌음 계단 [ Wurm + Wurm ] Oberkirch Media Centre

원형계단실에 흐르는 빛:
백색의 수련한 곡선과 세련된
직선의 공간이 만나는
오버키르히 멀티미디어센터는
다양한 공간감을 보여주는 좋은
프로젝트이다.
 특히 전체 멀티미디어 센터를 흐르는
아름다운 곡선은 중앙 홀에 위치한
원형 돌음 계단에서 그 절정을 이룬다.
이 중앙의 계단실은 3개층을 물리적으로 연결하는 동시에
빛과 커뮤니티의 공간의 확장을 도와
독특하지만 분리되어 있는
주요거실간(리딩룸, 서고, 이벤트스페이스, 보관소)의 확장성을 이끈다.
이렇게 연결된 공간들은
각기 고유한 볼륨감을 유지하면서
통일감 있는 백색의 큰 공간으로
연속되어 공용공간에서 놓치지 말아야 할
공간간의 유대감을 유지한다.

우리는 아직도 백색공간이 주는 마법에
빠져 있다. 이것은 공간에 사용되는 재료보다
공간자체의 본질을 보게 만들어 주는
힘이 있어 많은 건축가, 디자이너가 선호하는
디자인 코드 중 하나이다.

The curled staircase is at the heart of a media centre by German studio Wurm + Wurm outside Strasbourg, Germany.


Oberkirch Media Centre contains a three-storey multi-media library plus an event space and a town archive.



Circular lightwells pierce the roof above the central staircase.



Reading spaces and a children’s area are filled with brightly coloured furniture.



New construction of Media Centre Oberkirch with festival room and archives

The “Media Centre Oberkirch” was decided in 2007 within the scope of a competition by the architecture office Wurm + Wurm for himself. Start of construction was in November, 2008, completion of the building was in February, 2010.


The following units of utilisation with a total area of 2100 square metres are in the building.
Media Centre (former town library) = 1000 sq m
Event space = 190 sq m
Town archive = 400 sq m



Three levels are connected with an open, organically formed stairwell.



The centrally positioned open staircase is not only a movement and communication zone, but is an exposure element for the inside-recumbent zones of utilisation with the generously glazed upper light.



The facades, with the large apertures, are understood like shop-windows, which permit varied and exciting views in the surrounding town space.



The external, brighter window areas serve the reading zones and stay zones, partially furniture with an up and down movement are integrated which the visitor can use as a table or a bench.



By the planning of the building it was respected beside the striking town planning architecture, particularly to create a high stay quality for the visitors in the building.



In the whole building one finds the comfortable seat pieces of furniture, which also invite in the free areas of the reading terraces for staying.



By the sculptural architecture, which is modellised full of contrast, the building creates a sensuous experience space which should serve the citizens as a communicative centre where to all generations the varied media technologies and technologies of information are accessible.



Design: 2007
Completion: 2010
Site: Oberkirch, Germany, (near Strasbourg)
Client: Stadt Oberkirch, Eisenbahnstr. 1, D-77704 Oberkirch
Square metres: 2100 m²
Support structure planning: wurm + wurm architekten ingenieure GmbH, Bühl




from  dezeen

댓글(0)

Designed by JB FACTORY