*고전과 현대가 조화롭게 만난 할리데이 하우스 [ kleboth lindinger dollnig ] das aigner

전통과 현대적 모더니즘 디자인 만나기:

중세 유럽풍의 건물로 둘러쌓여 있는

작은 광장앞에 위치한 '다스 아이그너'는

역동적인 구성으로 건축되었다.

외피는 로컬리즘을 고려하여

모던한 스틸재질로 계획되었는데

실은 이곳의 위치가 대장간이 있던

자리를 새롭게 리노베이션하여

그 전통성을 계승하는 의미에서

반영 되었다.


또한 저층부는 주변 건물과 같은 재료를 사용하고

상부에는 스틸로 접혀 있는 폴딩형태를 취하여

다이나믹한 느낌을 받게 한다.

 이것은 상이한 시간과 공간의 만남을

상이한 재료의 만남과 상이한 형태의 만남으로

표현하여 시간의 거리감을 좁혀주어

'다스 아이그너'와 기존건축물 간의

이질감을 없애주는 역활을 한다.


3개의 싱글 유니트가 조합된 플랜계획은
상주하는 거주인을 위한 시설이라기보다
관광객 또는 비상주로 거주하는 사람을
위한 주거시설로 보면 좋을 것 같다.

이렇게 고전(classic)과 현대의 만남은 항상
어려우면서도 재미난 결과물을 보여준다.
나이를 먹어서 고전이 좋은게 아니고
고전이 좋은 것을 볼 수 있는 나이가 된 것 같다.

austrian practice kleboth lindinger dollnig has created 'das aigner', a dynamic holiday home
located in the medieval center of the old forge community of ybbsitz in lower austria.
situated on top of an existing garage that is owned by others, the dwelling - a structure without
a plot of land - looks to create a bridge between modernity and history. sandwiched between
a town square and a narrow street, the residence both merges with the surrounding environment
while pulling away from it. bold and angular in its form, the structure is completely clad in
copper panels, a material that references the traditional iron industry that is prominent in the region.



performing as a series of diverse and adaptive spaces, the home features two apartments that can
function both independently of each other or as a singular space. divided by a sliding plywood wall,
the units (measuring 65 and 95 square meters) appear to seamlessly intersect, an aesthetic that
is only strengthened by components that continuously extend from one room to the next.



on the main floor, two walls are almost fully glazed, putting the primary interior spaces in direct
contact with the dense, manifold environment that encircles the structure. on the street side facade and
upstairs where the bedrooms are located the atmosphere is more concealed and introverted,
with small narrow windows drawing light inwards.


street side facade and entrance


the structure sits upon an existing garage


the units as separate spaces with the dividing wall closed


the unit as one space with the dividing wall open


kitchens and stairway


main living space of one unit with the wall closed


looking over the public town square


floor plan / level 0


floor plan / level 1


section



from  designboom



댓글(0)

Designed by JB FACTORY