* 미네소타 친환경 도서관 리노베이션[ Meyer, Scherer & Rockcastle ] Ramsey County Roseville Library

미네소타 도서관 리노베이션
고밀도 주거지역에 위치하고 있음에도 불구하고 사람들에게
외면 받던 도서관을 새롭게 리노베이션 했어요.
우선 2층에 공간을 증축하여 부족했던 공간을 충족시켰네요.
공간이 넓어진 만큼 중앙에 오픈스페이스 공간을 두어
이곳으로 외부의 빛과 시야가 들어 올 수 있도록 하였어요.
결과론적으로 이 효과를 통하여 친환경적인 시스템을 구축하였지요.
건물의 깊이가 깊어지면 질수록 쾌적성은 떨어지기 마련이거든요.
공간이 아닌 실로써의 기능을 위해서는 계획시 실의
깊이를 어느정도에서 맞출 것인가도 상당히 고민을
많이 해야 하는 부분중에 하나지요.
너무 깊으면 쾌적성을 위해 기계장치의 도움을 많이 받아야 하고
깊이가 얕으면 그만큼 실로 사용하기가 어려우니까요.
다시 돌아가면,
저층부에는 마젠타색의 어린이 도서관, 오렌지색의 청소년 도서관을,
2층에는 성인 도서관을 구성하였어요.
3가지 섹터는 중앙의 홀을 통하여 연결되도록 계획 되었네요.

Despite being the busiest library in Minnesota, this building was dark, unwelcoming, dated, and inefficient. A much-needed renovation and second floor expansion completely transformed the 1990s building. Meyer, Scherer & Rockcastle’s design, LEED Gold certified, uses the addition of daylit open spaces and views to the outside to accomplish this transformation. More photographs following the break.

Architects: Meyer, Scherer & Rockcastle, Ltd., Architect & Interior Designer
Location: Roseville, Minnesota, USA
Mechanical/Electrical Engineers: Engineering Design Initiative, Ltd.
Structural Engineer: Meyer, Borgman, Johnson, Inc.
Civil Engineer: Pierce Pini & Associates, Inc.
Landscape Architect: Damon Farber Associates
General Contractor: McGough Construction Co., Inc.
Project Area: 70,588 sqf
Project Year: 2010
Photographs: Lara Swimmer Photography

Conveniently located off the major highway that runs through this community (a first-ring suburb of the Twin Cities) and also near the area’s popular shopping destinations, the library is nestled into a dense residential neighborhood of 1950s era homes. The context shaped the form and orientation of the building. Instead of expanding to the north on land purchased by the library for this purpose, the architect suggested expanding upward, an option that the library had not previously considered. This space-saving alternative allows much-needed additional parking for the busy library and saved money as well.

The most sustainable building is one that can be reused. Because the community considered the existing building an eyesore, reusing it was not a popular decision. But reusing the existing building was a sustainable choice. One of the key sustainable strategies entailed reinvesting in the existing site and reusing 75% of the existing structure. The refreshed exterior and new native plantings and rain gardens for on-site stormwater management have proven to be an attractive addition to the neighborhood.

To transform the inward-looking existing building and its dark interior, the new design focuses on incorporating daylight and views to the outside. Located in an established first-ring suburb, the renovated building offers views that frame the mature tree canopy and screen the public’s view into adjacent residential backyards. Clerestories also provide ample daylight.

Other sustainable strategies included selecting regionally-produced and recycled materials, as well as high efficiency systems to save water and energy. The building is LEED-NC 2.2 Gold certified.

The library is designed for maximum efficiency.  The most popular services—computers, audio/visual materials, and the cafe—are located on the main level in a central marketplace. Open sightlines and clear wayfinding allow patrons to easily find what they are looking for. Within the bright, white interior, select application of color designates program areas to provide easy wayfinding for children (magenta), teens (orange), and adults (green). These primary service areas are arranged compactly around the central marketplace. Self-check stations are provided throughout the library.

This approach to design for self service, combined with technologies such as RFID tagging and automated materials handling, helps staff to focus on interaction with patrons and provide excellent service with limited resources.


from  archdaily

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY