* 벨기에 물위의 도서관 [ UN studio ] waalse krook

벨기에 물위의 도서관
도시의 영역을 물위의 공간으로 확장하는 개념이에요.
도서관은 사람들의 커뮤티니가 일어나는 중요한 장소 중 하나지요.
프로그램을 수직적 레이어로 나눈 후 다시 핵심 프로그램을 클러스터화 하여 그것을 다시
  다른 레이어와 링크하여 비틀어진 선형을 만들어 냈어요.
클러스터와 링크로 만들어진 내부 보이드 홀은 각 공간간의 긴장감을
버퍼해주는 중요한 역활을 하네요.
project info:

building surface: 19,498.6 m2
status: competition entry
design team: ben van berkel, caroline bos, gerard loozekoot with jacques van wijk,
wesley lanckriet and jordan trachtenberg, ren yee, wendy van der knijff, bartek winnicki,
aurelie krotoff, patrik noome, marcin koltunski, joerg lonkwitz, miguel noe, imola berczi, elena scripellity

structure: ABT, antwerp and netherlands
installations: ABT, netherlands
fire: ABT, antwerp and netherlands
costs: ABT, antwerp and netherlands
local architect: crepain binst architecture, antwerp

amsterdam-based firm unstudio has sent in images of their competition entry for the
urban library of the future and center for new media in gent, belgium. located adjacent to the canal,
'waalse krook' is a multi-storey facility that aims to strengthen the character of the site by providing
an extension of the urban context into its design.

with a fluid form that varies according to the orientation, the layered volume is lifted above
ground level in order to accommodate new public spaces around the foot of the library.
the verticality also provides expansive sightlines from the interior to the rest of gent.
the overall impact of the design on the urban profile is kept minimal with a low construction volume.

the layout features an internal void that directs the spatial orientation of the building.
in addition to serving as an open space for the collective energy and activity of the library,
the void functions as a link between the various functional clusters in the design as well as
a bridge between the city and the municipal library.


from  designboom

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY