* 이태리 병원 재개발 현상 [ ATENASTUDIO + 3TI PROGETTI ITALIA + KREJ ENGINEERING ] Re-Development of the Former Hospital/ the New Housing City

병원 재개발 현상설계
병원시설과 사이트의 성격을 잘 어울려서 만든 작품이네요.
사실 이지역은 섬유산업의 유구한 전통을 가진 곳이에요. 이제는 어느 곳에서도 그 흔적을 찾아
볼 수 없지만 병원의 컨셉에 역사를 재해석하여 풀어 놓았네요.
직물을 만들기 위해서는 실과 실이 엇갈려 그리드를 형성하게 되죠.
일련히 나타나는 그리드의 포인트를 핵심축과 컨셉에 맞게 입면의 형태로
나타나는 구축 방법을 택했네요.
이렇게 형성된 스퀘어는 개구부, 창문 또는 공용공간으로 조직하여
전체적인 공간구성을 탄탄하게 만들고 있어요.

ATENASTUDIO, along with 3TI PROGETTI ITALIA and KREJ ENGINEERING shared with us their proposal for the International Design Competition for the Re-Development of the Former Hospital in Riva del Garda, Italy. More images and architect’s description after the break.

Architects: ATENASTUDIO + 3TI PROGETTI ITALIA + KREJ ENGINEERING
Team: ATENASTUDIO, Rossana Atena, Marco Sardella, 3TI PROGETTI ITALIA INGEGENERIA INTEGRATA, KREJ ENGINEERING, Brunella Avi
Location: Riva del Garda, Italy
Collaborators: ATENASTUDIO: Nicoletta de Felice, Mario Gaudio, Francesca Gregori, Paride Piccinini, Gezim Bono, – Krej engineering s.r.l: Roberto Rella, Mario Miorelli, Giovanni Rosà, Sisto Avi, Paolo Avi, Denis Cipriani, Gianluca Testoni, Mara Cembran
Consultants: Render_Modostudio
Project Area: 9,998 sqm
Built Area: 6,777 sqm
Project Year: 2010
Images: Courtesy of ATENASTUDIO



The area concerned is on the edge of the historic fabric with important architectural ruins , but has no direct visual and functional relationship with the surrounding urban areas. The new building is manifested as a building directed in all ways; acting as an ordering elemnt around the surrounding construction sector, taking up a series of alignments of the existing buildings. The project idea was articulated by setting a uniform functional machine with the existing RSA, both for the permeability of the services and for the “public” feature.

The building of existing RSA then becomes part of a more large-scale drawing , giving rise to volumes generated from a single axis that distributed with multiline northbound guidelines. Volumetric articulation of the new building pays particular attention to the bio-climatic aspects; the morphological evolution of around, with the mountains on the West, curtain and cyclic dominant winds South-North direction affect strongly the new RSA, which takes shape and position to act as a barrier to afternoon winds and identify areas of park closed at court, gardens and open protected back towards the North, from which also scenery views towards the Sarca Valley.

The building is characterized by its materiality and plasticity; monolithic in his being, d recognizability of the spaces generated thanks to a continuous diversify of relationship with the emptiness of the stubble, and the system of prospectuses, loggias and openings.

from  archdaily

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY