* 수평루버 하우스 [ Carter Williamson Architects ] Balmain House

호리젠탈 루버 하우스
정원과 마주보고 있는 수평루버의 랜덤한 패턴이 리드믹컬한
연출을하고 있어요.
예전 빅토리아시대의 작은 집을 새로운 집으로 탄생 시켰네요.
안뜰로 열린 실내공간을 적절히 단속하는 루버는
주간에 남측으로 부터 들어오는 태양빛을 막아주는 역활 또한 훌륭히 하고 있어요.
내부로 유입되는 조도를 일정하게 유지하는 것이 거주자에게
편안한 공간을 주죠.
단순히 장식(ornament)이 아닌 활용도 높게 설계된 요소들이
얼마만큼 강력하게 보여지는 좋은 예제에요.

Carter Williamson Architects have designed the Balmain House in Sydney, Australia.

The brief was to bring light into our clients’ home and their lives. Their old home was Victorian, dark and periodically tight and depressing.
The original house on the site is an 1860s timber cottage sourced, sawn and constructed from local timber. It was little changed when we got it. A L+EC ruling had virtually made it a heritage item, which came with court-defined planning concessions.
The design is for a new building to sit sympathetically behind and recessive from the original cottage. The new building touches the old through a light, small connection that locates a gothic-like courtyard and the front door. The square ground floor houses the kitchen, living and dining rooms. Large voids puncture the upper level plan, organising the space between bedroom, study and library. The voids spatially organise the ground plan defining the kitchen, dining and circulation.
The rear facade is a composition of light and shade. Strong off-form concrete blades attenuate east and west light, while marble horizontal louvres control northern light. The formal rhythm of the vertical blades are offset by the playfulness of the horizontal louvres.
A roof garden hides the garage and defines an amphitheatre to the living room.


from  contemporist

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY