* 아난티 클럽하우스 [ SKM Architects ] Ananti Club

자연과 공간의 만남
사이트와 건축물로 생성된 공간은 밀접한 관계를 갖고 있어요.
사이트에 영감을 받아 구현된 공간은 그 공간으로 머물러 있지 않고 확장되어 다시
사이트에 영향을 주게 됩니다.
그래서 건축과 사이트는 하나가 되는 거죠.
가평에 있는 클럽하우스를 대지와 호흡하는 다른 공간으로 창출 시켰네요.
건추주가 요구 했던 것 처럼 자연을 거스르는 건축물이 아닌 같이 호흡하는
건축물로 만들기 위한 건축가의 유연함이 돋보이네요.

Architects: Ken Sung Jin Min, AIA / SKM Architects
Location: Ga Pyeong, Gyeonggi Do,
Project area: 4,933 sqm
Project Year: 2010
Photographs:


A space is accompanied by a physical environment, and a physical environment is recognized through a material pattern. Even for the same space, a sense of space is quite differently felt depending on the environment where the building is located. This is because a building is a result made by the interrelationship between a site and a space.

The site of the club house is located at the shirt of a famous mountain near Seoul, being surrounded by a rarely-seen dense forest. It was the main assignment to recreate the club house, built in a common design and a meaningless architectural concept, creatively according to the conditions of the site.

The keywords of this project are a forest, privacy, exceptionality, etc.

In order to avoid damage to the surrounding scenery, the important facilities were embedded underground, and only a minimum of structures with a strong sense of molding are planned aboveground, preventing the scenery surrounded with a forest from being broken off by the building. All spaces were minutely calculated and planned for new access to the privacy in a common space, etc. which had not been seriously considered anywhere so far along with this.

The Ananti Club, Seoul has no grandeur and solemn club house that general country clubs have. This is because only those who came to meet nature and nature only without being interrupted by anything are wholly the real owners of this place. Accordingly, in here, any building doesn’t escape from nature or overwhelms it. All accessory facilities in the club house except for the canopy and tower building in the main entrance lobby space lie below ground. They are not in an underground space blocked in all directions that we usually think of, but are hidden in the ground, however designed to allow us to enjoy its unique view and atmosphere enough inside.

While we are walking up the admission passage naturally, appreciating the big cone pine forest spread widely, an object informing us small but strongly that this is the entrance leads us to the club house. Walking along the wall of the main entrance at the center below the canopy shows us a reception hall of 9x10m. This hall is a very static transition space for us to enter the club house, being a kind of passage space for us to go down to the underground. The hall is generally dark, but has paintings on both walls to intend expansion of a space through paintings, removing congestion and crowdedness that general club house lobbies have.


from  archdaily

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY