[ C. F. Møller ] Ferry Terminal

Danish architects C. F. Møller have won a competition to design a new ferry terminal in Stockholm, Sweden.

The terminal will service Stockholm’s ferry connection to Finland and the Baltics.

The massing of the new building is inspired by traditional maritime architecture and its exterior will be clad in expanded mesh.

The new terminal will form part of Norra Djurgårdsstaden, aresidential and commercial development in the Stockholm city suburbHjorthagen.

The terminal will be raised to the same height as the neighbouring development and linked to it via a bridge.

The roof of the terminal will be landscaped to become a public greenspace and embedded with solar cells to generate power for theself-sufficient structure.


Here’s some more from the architects:

New terminal for Stockholm’s permanent ferry connections to Finland and the Baltics

The new terminal for Stockholm’s permanent ferry connections toFinland and the Baltics will be a landmark for the new urbandevelopment Norra Djursgårdsstaden – both architecturally andenvironmentally.


The terminal, which will have a facade covered with expanded mesh,recalls the shape of a moving vessel and the architecture – with largecranes and warehouses – that previously characterized the ports.


At the same time, the terminal has an ambitious sustainable profile, characteristic of the entire development.


The main idea has been to create natural links between centralStockholm and the new urban area in connection with the terminal, sothat city life will naturally flow into the area.


Therefore the terminal is raised to be at level with the urban zone,so it is easy for both pedestrians and traffic to access.


At the same time the roof of the terminal building is designed as avaried green landscape with stairs, ramps, niches, and cosy corners,inviting both Stockholmers and passengers for a stroll or relaxingmoments, while enjoying the view of the ferries, the archipelago, andthe city skyline.

The aim is that the ferry terminal will be predominantlyself-sufficient in energy and thus stand as an environmental model forpublic construction.

Therefore the architecture of the terminal will integrate i.e. solarand wind power, for example the terraced landscape on the roof willintegrate beds of solar cells along with the planting.


The plan is to communicate the sustainable efforts to the people inthe building by using i.e. centrally placed television screens, helpingto raise awareness of the potential of sustainable construction.






from  dezeen

이 글을 공유하기

댓글(0)

Designed by JB FACTORY